Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Marsjasz <d...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: co z kawałków dzika?
Date: Mon, 08 May 2006 08:11:33 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 37
Message-ID: <e3mnfd$ct6$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <e3kng6$3ht$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: cqv144.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1147068717 13222 83.31.253.144 (8 May 2006 06:11:57
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 8 May 2006 06:11:57 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.2 (Windows/20060308)
In-Reply-To: <e3kng6$3ht$1@news.onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:268237
Ukryj nagłówki
Kuba napisał(a):
> Witam
> Dziczyzna - temat przerabiany ale jakos nie znalazlem odpowiedzi na swoje
> pytanie:
> Dostalem zamrozonego dzika a dokladnie kawalki z dzika, nie wiem z jakiej
> czesci to miesko widze ze jest troszke tluszczyku
> I co moglbym z tego zrobic??
> Moze gulasz? widzialem kiedys jak ktos robil cos takiego.. kawalki miesa
> wraz z marchwia i innymi warzywami marynowal w winie czerwonym ale co
> dalej....
> Jakies sugestie? pomysly?
> Pozdraiam
> qBa
>
>
prosty przepis na gulasz z dzika:
mozna go wczesniej podmarynowac w czerwonym winie ale nie jest to
konieczne...
pokroic dzika na kawalki...
do miski sol i pieprz troszke papryki kminek...
wymieszac odstawic na kilka godzin...
przyprawione mieso obtoczyc maka...
podsmazyc najlepiej na smalcu...
jak sie zarumieni...
przelozyc do rondelka...
zeszklic cebule...
dodac do miesa dolac wody i dusic az bedzie miekkie...
w czasie duszenia dodac lisc laurowy jalowiec i ziele angielskie...
kiedy prawie miekki dodac pieczarki pokrojone w kostke...
przed koncem gotowania (jakies 5 minut) koncentrat pomidorowy...
i juz...
do tego polecam kasze gryczana albo kluski...
czerwona kapuste lub ogorki kiszone...
i kieliszek czerwonego (a najlepiej szklanke)...
pozdrawiam
Mars (ktoremu przygotowanie takiego gulaszu zajmuje jakies 2 godziny
oczywiscie bez marynowania...)...
|