Data: 2005-11-08 09:44:34
Temat: Re: co z miodu?
Od: BasiaBjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik bebekot napisał:
> Czy mogłabym prosić przepis na nugad od Ciebie?. Szukałam w google ale tam
> przepisów sporo i nie wiem, ktory wybrać.
Właśnie będę dziś robic :)
Pół kg cukru, 25 dag miodu, 6 białek, 30 dag orzechów włoskich i 30 dag
laskowych, laska wanilii, dwa grube wafle prostokątne (łatwiej kroić),
szklanka wody. Normalne wafle, ale jak masz wybór, to z tych grubszych.
Cukier zalawasz wrzątkiem, dodajesz łyżkę octu, gotujesz syrop piórko,
dodajesz miód, gotujesz, aż zgęstnieje. Z białek ubijasz tzw. tęgą
pianę. Wlewasz do piany wrzący syrop, ubijasz nadal na parze, aż zrobi
się bardzo gęste - wtedy zdejmujesz z gazu i ubijasz dalej do
wsytudzenia. Dodajesz wnętrzności z laski wanilii i posiekane (ja dość
grubo) orzechy.
Smarujesz na wafel, przykrywasz drugim, na to deska lub taca i 2 tomy
encyklopedii i zostawiasz na noc.
Następnego dnia gotowe, kroi się w prostkąty ostrym nożem, mokrym.
Brzmi może groźnie, ale nie ejst to trudne. Trzeba jednak solidnie
ubijać, mi to zajmuje ok. 1 h:)
--
pa, BasiaBjk
|