Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Piotr 'piter' Hlawski <phlawski@cut_this_crap.gmail.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: co z selera naciowego
Date: Tue, 22 Aug 2006 20:25:45 +0200
Organization: UAC
Lines: 43
Message-ID: <2...@z...homeunix.org>
References: <ec1jfg$t3l$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: bys85.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1156271172 26805 83.30.38.85 (22 Aug 2006 18:26:12 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 22 Aug 2006 18:26:12 +0000 (UTC)
User-Agent: KNode/0.10.2
X-OS: FreeBSD 6.1-STABLE
X-Face: ||2,<Tr.m4w*(ic%$y<v09}$U]=ONDHM?27W/VpJs3/x8leDR+?!.>o4@Y<|,=>Hfxob&l\
Y6rT\(]QOnpqBRnT5|~r,pSb.@_$`y@"FCCv*/VriZkei1!dIe]n8rdG&ZY'asF8?YqV>F;z;RRGuN
bZ";p#8w^|rc"B|"|%{pM:}YeZH6CDXp)c-Nx5z^}")t+}vq*T8P|:AWz.ex6ceYEQ3TOKh!{Id?_h
2be
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:276076
Ukryj nagłówki
Syla wrote:
> Czekam na wasze propozycje
Makaron penne z jarzynami (m.in. z selerem naciowym)
Składniki:
3, 4 łodygi selera naciowego
2 marchewki
1 cukinia
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
50 dkg. pieczarek
paczka makaronu penne (ścięte rurki)
bazylia (najlepiej świeża)
sól
czarny pieprz
trochę masła
olej
kostka rosołowa (najlepiej grzybowa, może być drobiowa)
utarty parmezan
Jarzyny pokroić w drobną kostkę (jak najdrobniej potrafisz). Rozgrzać olej
na dużej patelni. Na początkowo dużym ogniu zeszklić cebulę z wyciśniętym
czosnkiem. Dodać za chwilę seler i marchew i bazylię. Na końcu wrzucić
cukinię. Zmniejszyć ogień i wlać dużą szklankę rozrobionego w gorącej
wodzie rosołku. Przykryć i dusić. W tzw. międzyczasie na masełku udusić
drobno pokrojone pieczarki dosalając troszkę. Dorzucić do farszu
jarzynowego i dusić nadal aż do miękkości. Przyprawić pieprzem, dosolić
jeśli trzeba (raczej nie konieczne, ponieważ pieczarki i rosołek są dość
słone) i ew. dodatkowo suchą bazylią.
Makaron ugotować na pół twardo i gdy sos będzie już dobrze uduszony wrzucić
do niego makaron posypać zdrowo parmezanem i dobrze wymieszać.
--
.:: Piter // phlawski$gmail,com // gg: 4534287 ::.
Drobnym druczkiem na ostatniej stronie Ksiązki Rekordów Guinnessa jest
napisane, że wszystkie rekordy należą do Chucka Norrisa, w reszcie ksiązki
są wymienieni ci, którzy się najbardziej zbliżyli.
|