Data: 2017-04-05 00:43:35
Temat: Re: co zrobić z 'kipiącym' miodem
Od: i...@g...pl
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu sobota, 1 kwietnia 2017 20:24:21 UTC+2 użytkownik Krycha napisał:
> Dostałam pełen słoik miodu od znajomych.
> Zdaje się z ich pasieki.
> Wstawiłam do szafy na późniejszy czas.
> Po jakim czasie zauważyłam, że miód wycieka ze słoika, jakby wykipiał.
> Zrobił się jakby napompowany powietrzem.
> Czyżby sfermentował?
> Rozlałam na dwa słoiki. Smak ma jakiś inny niż jestem przyzwyczajona.
> Rozdziela się, jest część 'puchata', a na dole część żółta płynna.
>
> Co mu jest? Czy powinnam coś zrobić, aby przywrócić prawidłową
> konsystencję i smak?
Miód był zbyt wczesnie wybrany, tzn. zbyt młody czyli miał zbyt dużo wody. Tak się
dzieje, kiedy pszczelarz nie pozwoli pszczołom dostatecznie zagęścić=odparować miodu.
Najczęściej miód jest zbyt wcześnie odbierany z ula w celu sprzedaży - na jego
miejsce dawany jest pszczołom syrop cukrowy.
|