Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.cyf-kr.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.
onet.pl
From: g...@p...onet.pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: co zrobić z marmoladą
Date: 7 Jan 2005 07:16:53 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 36
Message-ID: <1...@n...onet.pl>
References: <crjjm4$1olr$1@node2.news.atman.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1105078613 15894 213.180.130.18 (7 Jan 2005 06:16:53
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 7 Jan 2005 06:16:53 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 212.160.133.35, 192.168.243.49
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0; NetPanel:745656)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:227251
Ukryj nagłówki
> ciasta przekładane marmoladą.
Mie jest to co prawda ciasto przekładane, ale rogaliki drożdżowe z marmoladą:
- 3,5 szkl. mąki (975 ml)
- 5 dag drożdży
- 1 szklanka (250 ml) mleka
- 1 szklanka cukru
- 3 żółtka
- 1/2 kostki masła
- 1 cukier wanilinowy
- szczypta soli
- marmolada lub powidła
- skórka otarta z cytryny
- 1 jajko do posmarowania
Przesiać mąkę do miski. Drożdże rozprowadzić niewielką ilością ciepłego mleka,
dodając po 1 łyżeczce mąki i cukru. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia w
ciepłym miejscu.
Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i wlać resztę ciepłego mleka. Delikatnie
wymieszać i odstawić na kilka minut do wyrośniecia. Dodać utarte z cukrem
żółtka, sól i skórkę cytryny i starannie wyrobić. Kiedy ciasto przestanie się
lepić do rąk, dodać stopiony słuszcz. Wyrabiać ponownie aż do wchłonięcia
tłuszczu. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość,
wyjmować partiami na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkować na grubość 1/2 cm.
Wyciąć krążek przy pomocy spodu do tortownicy (od jego wielkości zależy
wielkość rogalików). Krążek podzielić nożek na 8 trójkątnych części (tak, jak
się kroi tort).
Na każdy trójkąt kłaść marmoladę. Zwijać od posdtawy w kieunku wierzchołka.
Zaginać rogi, aby uformować rogaliki.
Ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posmarować rozmąconym jajkiem.
Smacznego - Gośka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|