Data: 2005-01-07 06:16:53
Temat: Re: co zrobić z marmoladą
Od: g...@p...onet.pl
Pokaż wszystkie nagłówki
> ciasta przekładane marmoladą.
Mie jest to co prawda ciasto przekładane, ale rogaliki drożdżowe z marmoladą:
- 3,5 szkl. mąki (975 ml)
- 5 dag drożdży
- 1 szklanka (250 ml) mleka
- 1 szklanka cukru
- 3 żółtka
- 1/2 kostki masła
- 1 cukier wanilinowy
- szczypta soli
- marmolada lub powidła
- skórka otarta z cytryny
- 1 jajko do posmarowania
Przesiać mąkę do miski. Drożdże rozprowadzić niewielką ilością ciepłego mleka,
dodając po 1 łyżeczce mąki i cukru. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia w
ciepłym miejscu.
Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i wlać resztę ciepłego mleka. Delikatnie
wymieszać i odstawić na kilka minut do wyrośniecia. Dodać utarte z cukrem
żółtka, sól i skórkę cytryny i starannie wyrobić. Kiedy ciasto przestanie się
lepić do rąk, dodać stopiony słuszcz. Wyrabiać ponownie aż do wchłonięcia
tłuszczu. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość,
wyjmować partiami na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkować na grubość 1/2 cm.
Wyciąć krążek przy pomocy spodu do tortownicy (od jego wielkości zależy
wielkość rogalików). Krążek podzielić nożek na 8 trójkątnych części (tak, jak
się kroi tort).
Na każdy trójkąt kłaść marmoladę. Zwijać od posdtawy w kieunku wierzchołka.
Zaginać rogi, aby uformować rogaliki.
Ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posmarować rozmąconym jajkiem.
Smacznego - Gośka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|