Data: 2001-01-08 22:54:29
Temat: Re: cos do chleba
Od: "T.A.P." <a...@a...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Będąc u moich rodziców pozwalam sobie przez moment nie trzymać linii i robię
następującą kolację : kilka cebul kroję w plasterki, słodzę je tak na oko,
solę i pozostawiam w spokoju, aby zmiękła ok. 1 - 2 godz. W tym czasie kroję
chleb, smaruję smalcem ( roboty domowej, przepis zna mama), solę i pieprzę.
Gotuję jajka, część na twardo,a część na miękko. Do tego ogórki kiszone, od
biedy mogą być korniszony, papryka, pomidory lub inne warzywka. Cebulę
mieszamy z pieprzem, octem lub sokiem cytrynowym, trochę doprawiamy, aby
miała zdecydowanie słodki smak. Na kromkę ze smalcem kładziemy cebulkę,
możemy na wierzch dać parę kropel maggi, jednocześnie z chlebem jemy jajka
oraz pogryzamy warzywami. Pycha, jeśli kogoś razi wersja słodkiej cebuli, to
może ją zrobić na słono ( jak robię dla męża). Szczerze polecam.
|