Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.int
ernetia.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!fu-berlin.de!uni-be
rlin.de!glubsche.ukbf.fu-berlin.DE!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: cos innego z pomidorow
Date: Wed, 18 Jul 2001 10:01:51 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 26
Message-ID: <3...@z...fu-berlin.de>
References: <3...@u...skarzysko.pl>
<3...@z...fu-berlin.de>
<s...@o...slodki.domek>
NNTP-Posting-Host: glubsche.ukbf.fu-berlin.de (160.45.180.154)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: fu-berlin.de 995443292 22641733 160.45.180.154 (16 17 19)
X-Mailer: Mozilla 4.75 [de] (Win98; U)
X-Accept-Language: de,en,pl,cs,ru
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:58949
Ukryj nagłówki
>
> o, a jak sie takie robi? rozumiem, ze przekrawasz na pol, costam wydrazasz
> (wszystko oprocz tego co przy skorce?) i nadziewasz. a czym wegetarianskim
> mozna nadziac pomidor?
ach, różniście. Np. pieczarkami, albo drobno posiakaną cukinią. Ja robię
na ogół coś takiego (po prowansalsku się oryginał nazywał):
pieczarki (duże łby)
cukinia lub bakłażan
pomidory (te mięsiste)
cebula
pietruszka zielona
dla mięsożernych mielone.
Warzywa (oprócz pietruszki) wydrążam. Środki i pietruszkę kroję drobno.
Do patelni od najtwardszego począwszy.
Zacząć od mięsa (albo i nie), potem cebulkę zeszklić, do tego cukinię
i/lub bakłażan, pieczarki i na końcu pomidor. Przyprawić solą, pieprzą,
papryką, czosnką do smaku, ziołami z prowincji. Do tego dodać trochę
startego sera, np. gouda pikantje. Władować farsz do dziurek, posypać z
wierzchu tartą bułką, parę kropelek oliwy i do pieca na 15-20min.
Wcinać z chlebkiem/bułką i do tego winko, np. białe bordeaux.
Waldek
|