Data: 2003-05-25 11:49:58
Temat: Re: cos slodkiego a prostego
Od: Netusia <n...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kwik wrote:
> no nie okreslilem sie, bo nie mam pojecia jak mozna sie okreslic w tym
> temacie. po prostu sam chcialbym cos zrobic. rabarbar odpada, bo niedawno
> byl w domu, a poza tym nie lubie tego ciasta z ziolami. a co to jest to
> rafaello? dzieki za link, na pewno zajrze
No jak to jak sie okreslic? Wlasnie wyszlo, ze rabarbar nie (co to jest
ciasto z ziolami?), moze Twoja mama nie lubi tez innych rzeczy: np
jablek, rodzynek, kokosu... Ciasta sa rozne: z masami, kremami, zwykle
ucierane, kruche, francuskie... Jak dla mnie - wiekszosc prostych do
wykonania.
Rafaello to ciasto-deser smietankowo-kokosowo-migdalowe. Przepis, z
ktorego korzystalam pochodzi z grupy:
RAFAELLO
Składniki:
1 biszkopt
2 paczki "Śnieżki"
2 paczki wiórków kokosowych (razem 200 g)
2-3 białe czekolady
1 paczka płatków migdałowych (lub startych migdałów) - 100 g
Przepis:
Śnieżki ubić z mlekiem. Czekoladę stopić i po lekkim przestudzeniu dodać
do
ubitej śmietany. Do masy dodać 1/2 paczki wiórków oraz migdały.
Masę wylać na biszkopt włożony do formy, posypać pozostałymi wiórkami i
wstawić do lodówki.
Wskazówki i uwagi:
Rafaello najlepsze jest następnego dnia.
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2001-02-02
Źródło / autor: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:"damen"
Ja upieklam biszkopt z przepisu Magdy Bassett (znajdziesz w archiwum) -
polecam, zawsze wychodzi; ale mozesz kupic gotowy. "Sniezke" mozesz
zastapic smietana z kubeczka.
Pozdrawiam
Aneta
|