Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!n
ewshub.sdsu.edu!tethys.csu.net!nntp.csufresno.edu!sn-xit-03!sn-xit-09!sn-xit-08
!sn-xit-01!sn-post-02!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: coś z wołowiny
Date: Sat, 01 Jan 2005 18:13:04 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en, pl
MIME-Version: 1.0
References: <cr79mo$ji5$1@inews.gazeta.pl>
In-Reply-To: <cr79mo$ji5$1@inews.gazeta.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 38
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:226808
Ukryj nagłówki
Beatka wrote:
> witam wszystkich
>
> przez przypadek (!:) kupiłam super piękny kawałek wołowiny.... tyle, że ja
> jestem miłośniczką wszystkich innych mięs, za wyjątkiem tego...
tzn. nie lubisz wolowiny?
i szczerze
> mówiąc nie mam pojęcia co ugotować
> Możecie polecić jakiś fajny przepis - byleby można było to zrobić szybko i
> nie dokupywać miliona dodatkowych produktów:)
szybko... tatara najszybciej. wez ostry noz i zeskrob czesc miesa na
miazge, ile Ci potrzeba na obiad. Dodaj posiekana cebule, posiekane
ogorki konserwowe albo marynowane grzyby, zoltko, oliwe, kawalek
miekkiego masla, sol pieprz, troche sosu sojowego, wymieszaj dobrze i
podaj na kawalkach ciemnego chleba.
Reszte miesa pokroj w cienkie plastry, troche rozbij, oprosz maka i
usmaz kazdy na patelni odwracajac w momencie, gdy na powierzchni pokaze
sie krwisty sok. Przeloz do garnka gdy usmazone na zloto z obu stron,
podlej woda, dodaj 3-4 grzyby suszone, sol pieprz, przykryj i dus na
najmniejszym ogniu przez 30-60 minut, w zaleznosci od gatunku miesa. Pod
koniec mozesz zaciagnac sos smietana. Mozesz dodac podsmazone pieczarki
czy cebule. Podaj z ziemniakami pure.
Albo zrob zrazy zawijane.
Albo bracciole, ktore zaczyna sie jak wyzej, tylko po usmazeniu miesa do
garnka dodaje sie sos pomidorowy, przyprawy, bazylie, podsmazona cebule
i czosnek. Dusi sie okolo godziny. mozna podac z ziemniakami, lazankami
albo spaghetti.
Napisz, co zrobilas.
Magdalena Bassett
|