Data: 2002-07-08 20:30:21
Temat: Re: cukinia
Od: "Talka" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Claris <c...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:agc4ev$ped$...@n...tpi.pl...
> Sezon cukiniowy - 8 leży w piwnicy i czeka na swoją kolej - no ale ile
można
> karmić się leczem lub cukinią faszerowaną mieskiem z ryżem?
>
> Może macie jakiś prosty (czytaj: mało czasochłonny) przepis na cukinie (i
> kabaczki przy okazji)???
>
ostatnio jadłam cos takiegoz Puszki:
Pieczona cukinia
1 średnia cukinia pokrojona w kostkę
2 szklanki posiekanych pomidorów
bazylia, oregano, tymianek - do smaku
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
1 szklanka kwaśnej śmietany
1,5 szklanki tartego żółtego sera
Pomidory i cukinie układamy przemiennie warstwami w żaroodpornym naczyniu
(ok. 3 litrowym). Posypujemy przyprawami, polewamy śmietaną i posypujemy
żółtym serem.
Przykrywamy i pieczemy w kuchence mikrofalowej przez 10 min. w wysokiej
temperaturze. Po upieczeniu pozostawiamy jeszcze na 2 min. w wyłączonej
zamkniętej kuchence.
Nadesłał(a): pat , dnia: 2000-11-15
Źródło / autor: restaurants.pl
było swietne, i zestawienie cukinia i sos pomidorowy tez niezle smakuje. od
jakiegos czasu przymierzam sie żeby zrobic pomidorówke z cukinia, jak sobie
wyobraze jak to skakuje ;-) pycha
Aneta
|