Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: cumin; kumin;
Date: Fri, 29 Nov 2002 16:31:16 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 37
Message-ID: <as81a3$5nt$1@news.tpi.pl>
References: <004501c296f4$1875dfc0$02871ed9@home68z1dftw81>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1038583945 5885 213.25.246.186 (29 Nov 2002 15:32:25 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 29 Nov 2002 15:32:25 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:136735
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
news:004501c296f4$1875dfc0$02871ed9@home68z1dftw81..
.
> Od pewnego czasu czytam o przyprawie kumin.
cumin znany jako kmin rzymski to zupelnie nie to samo co ani kminek, ani
czarnuszka. W Polsce osiagalny tylko w sklepach kolonialnych ( w Gdyni w
Klifie ) ewentualnie w sklepikach z przyprawami jakie prowadza Arabowie
przy swoich knajpkach. (taki jest np w Warszawie -knajpka arabska na Hozej
(Aysza)
W Gdyni sa w Klifie ( ceny z ubieglego roku ):
nasiona kolendry - 6,20 za 5 g
nasiona kminu ( cuminu) rzymskiego - 7,90 za 5g
nasiona zielonego kardamonu- 12 zl za 5 g
a tu przepis Izy Sowuli od jej tesciow ze Sri Lanki na ich curry ( bo
przepisow na curry jest tysiace i ten na przyklad nie ma nic wspolnego z
curry Kamisa )
U mnie zawsze jest w ciaglym robieniu :)))
PRZYPRAWA CURRY
2 lyzki nasion kolendry,
1 lyzka nasion kminu(kminku indyjskiego)/cumin,
1 lyzeczka pieprzu ziarnistego,
1 lyzeczka nasion zielonego kardamonu,
5 cm kory cynamonowca (cinnamon stick),
1 lyzeczka gozdzikow,
0,5 glowy zmielonej galki muszkatolowej.
Zemlec w mlynku, schowac do sloika.
Przechowywac w ciemnym miejscu.
m w kuchni pod reka .
Jola L-L
|