Data: 2002-11-29 15:31:16
Temat: Re: cumin; kumin;
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
news:004501c296f4$1875dfc0$02871ed9@home68z1dftw81..
.
> Od pewnego czasu czytam o przyprawie kumin.
cumin znany jako kmin rzymski to zupelnie nie to samo co ani kminek, ani
czarnuszka. W Polsce osiagalny tylko w sklepach kolonialnych ( w Gdyni w
Klifie ) ewentualnie w sklepikach z przyprawami jakie prowadza Arabowie
przy swoich knajpkach. (taki jest np w Warszawie -knajpka arabska na Hozej
(Aysza)
W Gdyni sa w Klifie ( ceny z ubieglego roku ):
nasiona kolendry - 6,20 za 5 g
nasiona kminu ( cuminu) rzymskiego - 7,90 za 5g
nasiona zielonego kardamonu- 12 zl za 5 g
a tu przepis Izy Sowuli od jej tesciow ze Sri Lanki na ich curry ( bo
przepisow na curry jest tysiace i ten na przyklad nie ma nic wspolnego z
curry Kamisa )
U mnie zawsze jest w ciaglym robieniu :)))
PRZYPRAWA CURRY
2 lyzki nasion kolendry,
1 lyzka nasion kminu(kminku indyjskiego)/cumin,
1 lyzeczka pieprzu ziarnistego,
1 lyzeczka nasion zielonego kardamonu,
5 cm kory cynamonowca (cinnamon stick),
1 lyzeczka gozdzikow,
0,5 glowy zmielonej galki muszkatolowej.
Zemlec w mlynku, schowac do sloika.
Przechowywac w ciemnym miejscu.
m w kuchni pod reka .
Jola L-L
|