| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-01-16 11:57:14
Temat: cytryna konserwowa - w soli??Widziałem wczoraj na discavery w programie kuchenna chemia jak facet bierze
rozcina cytryne na 4-ry do niej wyspuje sól (kuchenną) i wkłada do słoika.
Problem polega na tym ,że dopowiada "że trzeba teraz 4 tygodnie" i teraz
kewstia na co ? czy na to żeby sie zakonserwowała czy trzebą ją zjeść w tym
czasie?
Przed krojeniem owej cytryny chwalił się że uzyskamy wspaniały smak i takie
tam.
Czy ktoś ma wiedze na temat konserwowania cytryny w ten lub inny sposób?
pozdrawiam
PabloGT
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-01-16 12:19:29
Temat: Re: cytryna konserwowa - w soli??Dnia Tue, 16 Jan 2007 12:57:14 +0100, PabloGT napisał(a):
> Widziałem wczoraj na discavery w programie kuchenna chemia
Tez to oglądałam, chyba ta cytryna ma stać tak 4 tygodnie bo później
była pokazana w tym słoju w cieczy...chyba soku jaki puściła bo on tam
nic nie wlewał.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-01-16 16:42:27
Temat: Re: cytryna konserwowa - w soli??PabloGT <p...@i...pl> napisał(a):
> Czy ktoś ma wiedze na temat konserwowania cytryny w ten lub inny sposób?
To specjał marokański. http://tnij.org/salted-lemons
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-01-16 17:02:44
Temat: Re: cytryna konserwowa - w soli??
Le mardi 16 janvier 2007 ŕ 12:57:14, dans <eoiemm$qqk$1@atlantis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
> Widziałem wczoraj na discavery w programie kuchenna chemia jak facet bierze
> rozcina cytryne na 4-ry do niej wyspuje sól (kuchenną) i wkłada do słoika.
> Problem polega na tym ,że dopowiada "że trzeba teraz 4 tygodnie" i teraz
> kewstia na co ? czy na to żeby sie zakonserwowała czy trzebą ją zjeść w tym
> czasie?
> Przed krojeniem owej cytryny chwalił się że uzyskamy wspaniały smak i takie
> tam.
> Czy ktoś ma wiedze na temat konserwowania cytryny w ten lub inny sposób?
Owszem. Cytryny konserwowane w soli (rowniez zasolone i zalane oliwa)
to typowy skladnik kuchni polnocno-afrykanskej. Uzywa sie takich
cytryn jako dodatku do potraw miesnych, do tajine, itd.
Nie rozni sie to specjalnie od pikli angielskich czy chutney
indyjskich : owoce na ostro lub na slono jako dodatek do potraw.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-01-16 22:57:10
Temat: Re: cytryna konserwowa - w soli??PabloGT napisał(a):
> Widziałem wczoraj na discavery w programie kuchenna chemia jak facet bierze
> rozcina cytryne na 4-ry do niej wyspuje sól (kuchenną) i wkłada do słoika.
> Problem polega na tym ,że dopowiada "że trzeba teraz 4 tygodnie" i teraz
> kewstia na co ? czy na to żeby sie zakonserwowała czy trzebą ją zjeść w tym
> czasie?
> Przed krojeniem owej cytryny chwalił się że uzyskamy wspaniały smak i takie
> tam.
> Czy ktoś ma wiedze na temat konserwowania cytryny w ten lub inny sposób?
>
> pozdrawiam
>
> PabloGT
A czy to nie wyjdzie czasem cytryna kiszona?
Jeden jedyny przepis który mam pochodzi z książki
kucharskiej właśnie tej grupy i chyba jest bardzo stary...
Autor przepisu pisze o tym, żeby otrzeć ze skórki i moczyć w
lekko słonej wodzie kilkakrotnie (3-4 razy) ją zmieniając
aby pozbyć się goryczki a potem naciąć na cztery, w nacięcia
napchać sporo soli. Przełożyć do słoja, dodać liści
laurowych, kopru, gorczycy można również czosnek, zalać
wrzątkiem i odstwić na 40 dni...
Spróbuj pogooglać wpisując kiszone lub kwaszone cytryny,
może jest i przepis bez zalewania wrzątkiem...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-01-16 23:17:26
Temat: Re: cytryna konserwowa - w soli??Maggie <m...@w...pl> napisał(a):
> A czy to nie wyjdzie czasem cytryna kiszona?
>
> Jeden jedyny przepis który mam pochodzi z książki
> kucharskiej właśnie tej grupy i chyba jest bardzo stary...
> Autor przepisu pisze o tym, żeby otrzeć ze skórki i moczyć w
> lekko słonej wodzie kilkakrotnie (3-4 razy) ją zmieniając
> aby pozbyć się goryczki a potem naciąć na cztery, w nacięcia
> napchać sporo soli. Przełożyć do słoja, dodać liści
> laurowych, kopru, gorczycy można również czosnek, zalać
> wrzątkiem i odstwić na 40 dni...
Tak. Zdecydowanie jest to receptura marokańska :-((
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-01-17 16:15:08
Temat: Re: cytryna konserwowa - w soli??czeremcha napisał(a):
> Tak. Zdecydowanie jest to receptura marokańska :-((
A dlaczego :-(( ? Cóż to szkodzi, że marokańska?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-01-18 05:33:41
Temat: Re: cytryna konserwowa - w soli??
> Widziałem wczoraj na discavery w programie kuchenna chemia jak facet
bierze
> rozcina cytryne na 4-ry do niej wyspuje sól (kuchenną) i wkłada do słoika.
> Problem polega na tym ,że dopowiada "że trzeba teraz 4 tygodnie" i teraz
Mam "cos takiego" od ponad roku.Podobny program ogladalem i zafascynowany
kuchnia arabska zrobilem sloj z zasolona cytryna.Minal rok i ja tego sloja
jeszcze nie otworzylem.UF!! Az sie boje czy cos z tego sie nadaje do uztrku.
Stanislaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |