Data: 2004-11-08 22:27:34
Temat: Re: czerwona fasola z puszki
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <cmoft5$2pp$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"JerzyN" <N...@m...pl> wrote:
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl>
> > Nieraz już o tym pisałem. "Po bretońsku" "a la bretonne" nazywa się
> we
> > Francji potrawy z użyciem dużej, białej fasoli, naszego jasia, która
> > jest w Bretanii bardzo poularna i uprawiana.
> > Stąd się wzięła nasza "fasolka po bretońsku".
> >Francuzi oczywiście znają też wile sposobów przyrządzania
> > fasolo z mniej lub bardziej pikantnym sosem pomidorowym, a
> > także z dodatkiem wędzonki. [...]
>
> Czy "a la bretonne" = "Po bretońsku", jeśli tak to w sieci jest tylko
> jeden przepis podany przez ciebie.
> Więcej można znaleźć na stronach anglo języcznych ale nikt tego nie
> nazywa "a la bretonne" czy też podobnie. Natomiast przepisy jako żywo
> przypominają nasze sposoby robienia fasoli i sadzę, że
> najprawdopodobniej przyszły do nas wraz z fasolą. Tyle, ze zamiast
> kiełbasy jest najczęsciej mięso, głównie baranina. Pytanie kto ma prawa
> do przepisu "po bretońsku".
> ;-)
Przepraszam Cię bardzo, ale nic nie rozumiem z tego co piszesz. Może
przyłożysz się, żeby to było trochę jaśniej?
Władysław
|