Data: 2007-09-29 17:00:54
Temat: Re: czubajka kania czy beżowa i słodki-orzechowy zapach
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Daniel (dj74)" <n...@t...pbzddn> wrote in message
news:fdludu$8ml$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam,
>
> od wielu lat zbieram m.in. takie grzyby jak "kanie" - do przedwczoraj
> były to wyłącznie dość powszechne w moim rejonie czubajki czerwieniejące
>
> ale właśnie przedwczoraj znalazłem kilka szt. czubajki kani (tak mi się
> przynajmniej wydaje) - piękny słodko-orzechowy zapach i delikatny smak
> (w porównaniu do czubajki czerwieniejącej, której smak jest bardziej ostry
>
> teraz pytanie za 100 punktów ;-)
>
> 1. PYTANIE:
> dziś znalazłem takie same czubajki (jak sądziłem kanie) - lecz niestety
> tylko jedna z nich (najstarsza, dość dojrzała) ma taki charakterystyczny
> słodki-orzechowy zapach
>
> pozostałe wyglądają identycznie, ale są młodsze (wielkość podobna) lecz
> tego zapachu nie ma, nie pachną również jak czubajka czerwieniejąca
>
> czy to mogą być czubajki beżowe?
>
> 2. PYTANIE - czy może jest tak, że czubajki beżowe nabierają takiego
> charakterystycznego zapachu (jak kanie) dopiero, gdy są bardzo dojrzałe?
Podstawa - kanie nie mają pochwy jak muchomory. Mają pierścień wokół trzonu,
ruchomy. Najzdrowsza jest kania czubajka - czerwieniejąca może powodować
bóle brzucha.
Ale brzuch może boleć po kani, jezeli nie zostanie dokładnie obrobiona
termicznie.
Żródła donoszą o kani ogrodowej - trującej, ale ja nie spotkałem takowej.
|