Data: 2006-07-17 15:43:14
Temat: Re: czy cos sie dzieje z Malma
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> wrote in message
news:e9ga5i$ofg$1@news.onet.pl...
> I tak sobie myślę... podobno w XVII wieku Polska eksportowała do Włoch
> pszenice na makarony. Tylko... jaka to była pszenica? Zwykła chlebowa?
Kup sobie importowaną z Włoch maszynkę do makaronu firmy Marcato,
wystarczy zwykła mąka pszenna poznańska czy wrocławska, na 1kg - 10 jajek,
bez wody, zagnieciesz ręcznie czy w robocie, puścisz w maszynkę nasuszysz
na: lasagne, wstążki czy nitki, krótką krajankę, czy spagetti też sobie
zrobisz.
Ja robię z kilograma w automacie do chleba, nawet nie suszę, prosto na
wrzątek - jest al dente, (z tylu jajek i ugotowany naprawdę, a nie tak jak
te kupne - by były al dente nie można ugotować - mają dla mnie posmak
surowizny i rosną w żołądku ( no chyba, że o to chodzi), dla trzech osób
starcza na tydzień, do wszystkiego... W końcu nie samym makaronem człowiek
żyje...
|