Data: 2006-11-07 02:17:21
Temat: Re: czy mozna zastąpić proszek do pieczenia sodą
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sun, 5 Nov 2006 14:53:02 +0100, "rympal" <r...@w...pl§> wrote:
>
>Użytkownik "Moni|<a" <m...@p...wpKROPKApl> napisał w wiadomości
>news:eikkks$ldo$1@news.wp.pl...
>> Jeśli sie zdarzy że w domu zabraknie proszku do pieczenia, czy można do
>> pieczenia ciasta użyć sody?
>> Jeśli tak to w jakiej ilości (w przepisie na ciasto są dwie łyżeczki
>> proszku do pieczenia)?
>>
>>
>
>teoretycznie mozna
>ale do ciasta nalezy dodac cos kwasnego by zaszla reakcja tworzenia babelkow
>CO2
Teoretycznie trzeba - w praktyce nie, soda sama sie rozlozy pod
wplywem temperatury. Proczek do pieczenia to w praktyce soda
oczyszczana zmieszana z maka dla zabezpieczenia przed zbrylaniem,
czasem z dodatkiem weglanu amonu ("amoniak do ciast").
--
Darek
|