Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.atman.pl!newsfeed.tpinterne
t.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Marsjasz <d...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: czy podczas kiszenia żuru należy :
Date: Tue, 19 Sep 2006 16:54:55 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <eep0h8$bl7$2@nemesis.news.tpi.pl>
References: <eeohde$2c7$1@news.onet.pl> <eeoorc$h2r$1@nemesis.news.tpi.pl>
<eeorv0$l3v$1@atlantis.news.tpi.pl> <eep03q$nj9$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: coq2.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1158677865 11943 83.31.196.2 (19 Sep 2006 14:57:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 19 Sep 2006 14:57:45 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.7 (Windows/20060909)
In-Reply-To: <eep03q$nj9$1@news.onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:278352
Ukryj nagłówki
ABC napisał(a):
>
> Użytkownik "Marsjasz" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:eeorv0$l3v$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>> Próbować za każdym razem czystą łyżką, aby ślina nie dostała się do
>>> żuru. Gdy już kwaśny, o zapachu kwaśnego mleka - można gotować żur.
>>> Na wodzie lub rosole, np. woda 2/3 objętości, 1/3 objetości żur. Tyle
>>> że wcześniej do wody wrzucić 2-3 ziarna ziela angielskiego, 3-4
>>> pieprzu czarnego, liść laurowy, 1-2 grzybki suszone lekko posolić i
>>> nalać 2-3 łyżki oleju. Gdy się zagotują (grzybki trzeba trochę
>>> pogotować) wlać przecedzony przez sitko żur. Zagotować mieszając, aby
>>> nie wykipiał. Wsypać majeranek i czosnek z praski (1-2 ząbki). Wlać
>>> słoninę zesmażoną na skwarki.
>>> Można dodać boczek wędzony i kiełbasę, na talerz - jajko na twardo,
>>> twaróg biały i mięso gotowane (jeżeli żurek jest na rosole), wiórki
>>> chrzanu.
>>> Można dać śmietanę, którą (słodką) też regulujemy nadmierną
>>> kwasowość, gdy się trafi.
>>> Opcje:
>>> 1) - można gotować na wywarze z białej kiełbasy dodając ją do żuru na
>>> końcu pokrojoną w talarki.
>>> 2) zupę ziemniaczaną ugotowaną na dudkach (płucka pokrojone w
>>> kawałeczki) zalać surowym żurkiem - majeranek i czosnek obowiązkowo -
>>> będzie zalewajka.
>>
>> ja jeszcze dodaje pare lyzeczek ostrego chrzanu...
>
> też słyszałem o tym, ale jaki ma to być chrzan, świeży starty czy taki
> ze słoika
>
>
mozna zetrzec swiezy jak kto ma...
ale ja daje najczesciej ostry ze sloika...
Mars
|