Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia czy podczas kiszenia żuru należy : Re: czy podczas kiszenia żuru należy :

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: czy podczas kiszenia żuru należy :

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.atman.pl!newsfeed.tpinterne
t.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Marsjasz <d...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: czy podczas kiszenia żuru należy :
Date: Tue, 19 Sep 2006 16:54:55 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <eep0h8$bl7$2@nemesis.news.tpi.pl>
References: <eeohde$2c7$1@news.onet.pl> <eeoorc$h2r$1@nemesis.news.tpi.pl>
<eeorv0$l3v$1@atlantis.news.tpi.pl> <eep03q$nj9$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: coq2.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1158677865 11943 83.31.196.2 (19 Sep 2006 14:57:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 19 Sep 2006 14:57:45 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.7 (Windows/20060909)
In-Reply-To: <eep03q$nj9$1@news.onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:278352
Ukryj nagłówki

ABC napisał(a):
>
> Użytkownik "Marsjasz" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:eeorv0$l3v$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>> Próbować za każdym razem czystą łyżką, aby ślina nie dostała się do
>>> żuru. Gdy już kwaśny, o zapachu kwaśnego mleka - można gotować żur.
>>> Na wodzie lub rosole, np. woda 2/3 objętości, 1/3 objetości żur. Tyle
>>> że wcześniej do wody wrzucić 2-3 ziarna ziela angielskiego, 3-4
>>> pieprzu czarnego, liść laurowy, 1-2 grzybki suszone lekko posolić i
>>> nalać 2-3 łyżki oleju. Gdy się zagotują (grzybki trzeba trochę
>>> pogotować) wlać przecedzony przez sitko żur. Zagotować mieszając, aby
>>> nie wykipiał. Wsypać majeranek i czosnek z praski (1-2 ząbki). Wlać
>>> słoninę zesmażoną na skwarki.
>>> Można dodać boczek wędzony i kiełbasę, na talerz - jajko na twardo,
>>> twaróg biały i mięso gotowane (jeżeli żurek jest na rosole), wiórki
>>> chrzanu.
>>> Można dać śmietanę, którą (słodką) też regulujemy nadmierną
>>> kwasowość, gdy się trafi.
>>> Opcje:
>>> 1) - można gotować na wywarze z białej kiełbasy dodając ją do żuru na
>>> końcu pokrojoną w talarki.
>>> 2) zupę ziemniaczaną ugotowaną na dudkach (płucka pokrojone w
>>> kawałeczki) zalać surowym żurkiem - majeranek i czosnek obowiązkowo -
>>> będzie zalewajka.
>>
>> ja jeszcze dodaje pare lyzeczek ostrego chrzanu...
>
> też słyszałem o tym, ale jaki ma to być chrzan, świeży starty czy taki
> ze słoika
>
>
mozna zetrzec swiezy jak kto ma...
ale ja daje najczesciej ostry ze sloika...
Mars

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
19.09 Marsjasz
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?