Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: czy zielona i czerwona herbata zawiera kofeinę ?
Date: Thu, 19 Jan 2006 10:27:08 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 37
Message-ID: <dqnm1c$bc9$1@inews.gazeta.pl>
References: <dqm6e6$v07$1@news.onet.pl> <dqmb8t$1rc$1@atlantis.news.tpi.pl>
<dqmbiu$iru$1@news.onet.pl> <dqmbqt$jod$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: karwiny.multicon.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1137662828 11657 81.219.100.7 (19 Jan 2006 09:27:08 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 19 Jan 2006 09:27:08 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-User: padiszachti
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:258305
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ewa" <j...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dqmbqt$jod$1@news.onet.pl...
>> Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Myślę że najlepiej będzie jak zróżnicuję
>> mój "drink bar" :) Szszególnie użyteczny były linki :). Bardzo ciekawe
>> artykuły i wiele się dowiedziałam z nich o herbacie. Np. że zielona
>> herbata ma znacznie mniej kofeiny od czarnej. Wie ......
Ewo, a tak na zdrowy rozum, przez który trzeba przepuścić zawsze to, co w
Internecie różni narwani ludzie wypisują - jak liście _tej_samej_rośliny_
mogą mieć mniej lub więcej teiny, gdy różnica między nimi polega tylko na
stopniu fermentacji, a ta nijak na zawartość teiny w liściach nie wpływa?
Podstawowa różnica tkwi w ilości garbników jakie przenikają z liści do wody
podczas parzenia - im bardziej sfermentowana herbata, a więc im bardziej
poskręcane i popękane jej liście , tym więcej garbników i teiny w płynie,
tym większe podrażnienie przewodu pokarmowego i możliwość wywołania u
ciężarnej zgagi. Ale tez tym lepsze właściwości odtruwające i wspomagające
trawienie.
Ale - tradycyjne, długie parzenie zielonej herbaty, równoważy zawartość
teiny w naparze z niej uzyskanym a nawet przekracza ich ilości w krótko
parzonej czarnej czy czerwonej.
Poza tym, liście herbaciane zawierają _więcej_ kofeiny niż ziarna kawy,
różnica tkwi jednak w mocy napojów jakie pijemy - żeby otrzymać przyzwoitą
kawę sypie się ok 2 łyżeczek na szklankę, taka ilość suszu herbacianego na
szklankę to już siekiera nie do wypicia.
Herbata jest mocniejsza, tyle ze, stosujemy wielokrotnie słabsze jej
napary - więc i moc płynu jaki uzyskujemy jest mniejsza.
I jeszcze ta nieszczęsna mięta polecana ciężarnym - mięta może wzmagać i
wręcz wywoływać mdłości u ciężarnych. Tak więc ostrożnie z nią.
Sowa - co w obu ciążach herbatę czarną i zieloną piła. :-)
|