Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news-fra1.dfn.de!eusc.inter.net!newsfeed.arcor-online.net!fr.
clara.net!heighliner.fr.clara.net!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-ma
il
From: "Krzyszt@f" <k...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: deser czy budyn
Date: Sun, 17 Nov 2002 12:13:22 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 55
Message-ID: <ar7tkm$sor$1@news.tpi.pl>
References: <ar7nhs$jts$1@news.tpi.pl> <4...@4...com>
<ar7r51$acg$1@news.tpi.pl> <7...@4...com>
NNTP-Posting-Host: gw.ima.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1037531606 29467 195.117.13.12 (17 Nov 2002 11:13:26 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 17 Nov 2002 11:13:26 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4910.0300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:135054
Ukryj nagłówki
Dzieki :)
Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:7asetukvoj8k23a7pr4adp0alckn9ahrgr@4ax.com...
> On Sun, 17 Nov 2002 11:30:53 +0100, "Krzyszt@f"
> <k...@m...pl> wrote:
>
> >ok :)
> >Ale moze jakis konkterny przepis Krysiu :)
> >
>
>
> no to tu problem...ja na zadnym przpeisie typu lyzeczka/pol
> szklanki nie opieram...ja wszystko na oko...etraz juz kazdy wie,
> dlaczego miciasta nie wychodza ;))))
>
> ale co do creme caramel to dwa jaja na 1/2 l mleka a cukru do
> smaku...najpierw robie karmel - na patelni rzucam pare lyzek
> cukru i podgrzewam, pilnujac jak cholinder, bo to szaleje jak
> zostawione luzem..najpierw sie robi plynne, potem zlote a potem w
> try miga dymi! trzeba zlapac przed dymem i wylac na dno naczynia
> zaroodopornego i szybko nim pourlac zeby akrmel sie przyczepil
> wszedzie - na bokach tez. uwaga! Karmel wypala dziry w czlowieku
> (bo sie przykleja i jeszcze gotuje).
>
> osobno grzeje te 1/2 litra mleka, z wanilia, az prawie sie
> gotuje, dodaje dobrze ubite jaja lzuem, mieszam, dodaje cukru do
> smaku, mieszam,mozna przecedzic, zeby jajecznych fafrocli nie
> bylo, delikatnie wylewajac na karmel. jak wylejesz niedelikatnie
> to gorace mleko popchnie i rozpusci karmel na dnie, tam, gdzie
> ten strumien mleka leci. to wlozyc do bain Marie (blacha na
> ciasto z woda goraca - tak do 1/3 wysokosci. wstawic do
> sredniego piekanrika (albonieco mniej goracego nawet) i piec tak
> ze 40-50 minut, az sie jajo zetnie i rozbi budyn. wspaniale na
> zimno, jak sie to wywala z formy na jakis talerz (mnie sie rzadko
> udaje, wiec wyjadam tak).
>
> mozna dodac smietany, ja nie (znaczy zamienic czesc mleka na
> smietanke)
>
> co do tamtych z maka kart. to poszukaj w archiwum mojego przpeisu
> na coconut cream pie. kokossa mozna zamenic na czekolade, czy
> jakies inne smaki.
>
> Trys
> K.T. - starannie opakowana
>
>
> -----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News
==----------
> http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
> -----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers
=-----
|