| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-17 09:29:28
Temat: deser czy budynWitam
W sklepach mozna kupic takie "niemieckie" desery przypominajace budyn. Sa
zazwyczaj w 2 smakach , wanilia oraz czekoladowy. Czy ktos wie jak mozna cos
identycznego zrobic w domu ??
pozdrawiam,
Krzyszt@f
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-17 09:50:45
Temat: Re: deser czy budynOn Sun, 17 Nov 2002 10:29:28 +0100, "Krzyszt@f"
<k...@m...pl> wrote:
>Witam
>
>W sklepach mozna kupic takie "niemieckie" desery przypominajace budyn. Sa
>zazwyczaj w 2 smakach , wanilia oraz czekoladowy. Czy ktos wie jak mozna cos
>identycznego zrobic w domu ??
>
>
>pozdrawiam,
>
>Krzyszt@f
>
>
z rodziny budyniowatych to sa rzeczy na bazie mleka i maki
kartoflanej (kukurydzianej) badz jaj scietych w cieple (creme
brulee, creme caramel), czyli pole do eksperymentalnych popisow
dosc obszerne ;)))
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-17 10:30:53
Temat: Re: deser czy budynok :)
Ale moze jakis konkterny przepis Krysiu :)
Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:4hpetuohgs41u57pm90k817a80nut0qcql@4ax.com...
> On Sun, 17 Nov 2002 10:29:28 +0100, "Krzyszt@f"
> <k...@m...pl> wrote:
>
> >Witam
> >
> >W sklepach mozna kupic takie "niemieckie" desery przypominajace budyn. Sa
> >zazwyczaj w 2 smakach , wanilia oraz czekoladowy. Czy ktos wie jak mozna
cos
> >identycznego zrobic w domu ??
> >
> >
> >pozdrawiam,
> >
> >Krzyszt@f
> >
> >
> z rodziny budyniowatych to sa rzeczy na bazie mleka i maki
> kartoflanej (kukurydzianej) badz jaj scietych w cieple (creme
> brulee, creme caramel), czyli pole do eksperymentalnych popisow
> dosc obszerne ;)))
>
> Trys
> K.T. - starannie opakowana
>
>
> -----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News
==----------
> http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
> -----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers
=-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-17 10:43:42
Temat: Re: deser czy budynOn Sun, 17 Nov 2002 11:30:53 +0100, "Krzyszt@f"
<k...@m...pl> wrote:
>ok :)
>Ale moze jakis konkterny przepis Krysiu :)
>
no to tu problem...ja na zadnym przpeisie typu lyzeczka/pol
szklanki nie opieram...ja wszystko na oko...etraz juz kazdy wie,
dlaczego miciasta nie wychodza ;))))
ale co do creme caramel to dwa jaja na 1/2 l mleka a cukru do
smaku...najpierw robie karmel - na patelni rzucam pare lyzek
cukru i podgrzewam, pilnujac jak cholinder, bo to szaleje jak
zostawione luzem..najpierw sie robi plynne, potem zlote a potem w
try miga dymi! trzeba zlapac przed dymem i wylac na dno naczynia
zaroodopornego i szybko nim pourlac zeby akrmel sie przyczepil
wszedzie - na bokach tez. uwaga! Karmel wypala dziry w czlowieku
(bo sie przykleja i jeszcze gotuje).
osobno grzeje te 1/2 litra mleka, z wanilia, az prawie sie
gotuje, dodaje dobrze ubite jaja lzuem, mieszam, dodaje cukru do
smaku, mieszam,mozna przecedzic, zeby jajecznych fafrocli nie
bylo, delikatnie wylewajac na karmel. jak wylejesz niedelikatnie
to gorace mleko popchnie i rozpusci karmel na dnie, tam, gdzie
ten strumien mleka leci. to wlozyc do bain Marie (blacha na
ciasto z woda goraca - tak do 1/3 wysokosci. wstawic do
sredniego piekanrika (albonieco mniej goracego nawet) i piec tak
ze 40-50 minut, az sie jajo zetnie i rozbi budyn. wspaniale na
zimno, jak sie to wywala z formy na jakis talerz (mnie sie rzadko
udaje, wiec wyjadam tak).
mozna dodac smietany, ja nie (znaczy zamienic czesc mleka na
smietanke)
co do tamtych z maka kart. to poszukaj w archiwum mojego przpeisu
na coconut cream pie. kokossa mozna zamenic na czekolade, czy
jakies inne smaki.
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-17 11:13:22
Temat: Re: deser czy budynDzieki :)
Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:7asetukvoj8k23a7pr4adp0alckn9ahrgr@4ax.com...
> On Sun, 17 Nov 2002 11:30:53 +0100, "Krzyszt@f"
> <k...@m...pl> wrote:
>
> >ok :)
> >Ale moze jakis konkterny przepis Krysiu :)
> >
>
>
> no to tu problem...ja na zadnym przpeisie typu lyzeczka/pol
> szklanki nie opieram...ja wszystko na oko...etraz juz kazdy wie,
> dlaczego miciasta nie wychodza ;))))
>
> ale co do creme caramel to dwa jaja na 1/2 l mleka a cukru do
> smaku...najpierw robie karmel - na patelni rzucam pare lyzek
> cukru i podgrzewam, pilnujac jak cholinder, bo to szaleje jak
> zostawione luzem..najpierw sie robi plynne, potem zlote a potem w
> try miga dymi! trzeba zlapac przed dymem i wylac na dno naczynia
> zaroodopornego i szybko nim pourlac zeby akrmel sie przyczepil
> wszedzie - na bokach tez. uwaga! Karmel wypala dziry w czlowieku
> (bo sie przykleja i jeszcze gotuje).
>
> osobno grzeje te 1/2 litra mleka, z wanilia, az prawie sie
> gotuje, dodaje dobrze ubite jaja lzuem, mieszam, dodaje cukru do
> smaku, mieszam,mozna przecedzic, zeby jajecznych fafrocli nie
> bylo, delikatnie wylewajac na karmel. jak wylejesz niedelikatnie
> to gorace mleko popchnie i rozpusci karmel na dnie, tam, gdzie
> ten strumien mleka leci. to wlozyc do bain Marie (blacha na
> ciasto z woda goraca - tak do 1/3 wysokosci. wstawic do
> sredniego piekanrika (albonieco mniej goracego nawet) i piec tak
> ze 40-50 minut, az sie jajo zetnie i rozbi budyn. wspaniale na
> zimno, jak sie to wywala z formy na jakis talerz (mnie sie rzadko
> udaje, wiec wyjadam tak).
>
> mozna dodac smietany, ja nie (znaczy zamienic czesc mleka na
> smietanke)
>
> co do tamtych z maka kart. to poszukaj w archiwum mojego przpeisu
> na coconut cream pie. kokossa mozna zamenic na czekolade, czy
> jakies inne smaki.
>
> Trys
> K.T. - starannie opakowana
>
>
> -----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News
==----------
> http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
> -----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers
=-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |