| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-17 08:42:47
Temat: Zupa grzybowa
Witam :)
Ja dzis z pytaniem. Mam w planach zupe z szuszonych grzybow na obiad. Grzyby
namoczylam i czekaja na przygotowanie. I tu wlasnie mam problem, czy
ugotowac grzyby w zwyklej wodzie ze skrzydelkiem czy tez na wywarze
jarzynowym. Dodam tylko ze bulion warzywny jest dosc aromatyczny.
Nie chce zaglusic smaku grzybow i sama nie wiem co robic :(.
Prosze o pomoc.
Pozdrawiam Justyna
--
----------------------------------------------------
Justyna Oracz
GG : 411958
e-mail : w...@w...net.pl
----------------------------------------------------
-
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-17 09:13:19
Temat: Re: Zupa grzybowaFrom: "walkie" <w...@w...net.pl>
Mam w planach zupe z szuszonych grzybow na obiad. Grzyby
> namoczylam i czekaja na przygotowanie. I tu wlasnie mam problem, czy
> ugotowac grzyby w zwyklej wodzie ze skrzydelkiem czy tez na wywarze
> jarzynowym. Dodam tylko ze bulion warzywny jest dosc aromatyczny.
> Nie chce zaglusic smaku grzybow i sama nie wiem co robic :(.
> Prosze o pomoc.
>
Z typowego 'peczka wloszczyzny' powinnas wylaczyc: kapuste, a poza tym dac polowe
takiego peczka, bedzie mniej intensywnie. Chyba
wyklucza sie takze marchewke - ale ... naprawde, juz nie pomne, bo dawno nie
gotowalam.
Natomiast byloby dobrze, gdybys gotowala grzyby z duza lyzka masla.
Czy ta zupa bedzie czysta i czarna, czy zabielana? I z czym?
Kluseczki, kostki z kaszy mannej [manny? - Trys!....... ratuje, jak sie toto
pisze????]
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.419 / Virus Database: 235 - Release Date: 2002.11.13
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-17 09:16:32
Temat: Re: Zupa grzybowa
Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości > Z >
Kluseczki, kostki z kaszy mannej [manny? - Trys!....... ratuje, jak sie toto
pisze????]
manny :))
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-17 09:25:25
Temat: Re: Zupa grzybowa
Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
| Z typowego 'peczka wloszczyzny' powinnas wylaczyc: kapuste, a poza tym dac
polowe takiego peczka, bedzie mniej intensywnie. Chyba
| wyklucza sie takze marchewke - ale ... naprawde, juz nie pomne, bo dawno
nie gotowalam.
| Natomiast byloby dobrze, gdybys gotowala grzyby z duza lyzka masla.
|
| Czy ta zupa bedzie czysta i czarna, czy zabielana? I z czym?
| Kluseczki, kostki z kaszy mannej [manny? - Trys!....... ratuje, jak sie
toto pisze????]
| Barbara
|
|
Wywar jest z marchewek, selera i pietruszek zurzytych juz do salatki.
Grzyby wiadomo ze na maselku.
Zupa bedzie zabielana smietana.
W srodku makaron.
Pamietam ze moja mama gotowala zawsze grzybowa z marchewka ale wlasnie mi to
troche nie podchodzilo.
:)
Pozdrawiam Justyna
--
----------------------------------------------------
Justyna Oracz
GG : 411958
e-mail : w...@w...net.pl
----------------------------------------------------
-
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-17 09:46:38
Temat: Re: Zupa grzybowaFrom: "walkie" <w...@w...net.pl>
Wywar jest z marchewek, selera i pietruszek zuzytych juz do salatki.
>>>>>>>>>>>>>
hehe.. nastepnym razem to powinnas sie wycfanic i ugotowac rosol.
Czesc to zupa nr 1, 2 cz. do zamrozenia, 3 czesc jako podklad pod grzybowa..
A ile jarzyn bedzie do salatki... :-) [tez tak robie]
>>>>>>>>>
Grzyby wiadomo ze na maselku.
Zupa bedzie zabielana smietana.
W srodku makaron.
>>>>>>>>>>>
Nastepnym razem zrob czarna i do tego ugotuj na b. gesto kasze manne na wodzie, ktora
nalezy wylac na plaski talerz; po zastygnieciu
pokroic w kwadratowa kostke - bok ok. 0,7 -10 mm.
>>>>>>>>
Pamietam ze moja mama gotowala zawsze grzybowa z marchewka ale wlasnie mi to
troche nie podchodzilo.
>>>>>>>>
Czyli jednak dobrze pamietalam.
Pozdrowka i smacznego :-)
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.419 / Virus Database: 235 - Release Date: 2002.11.13
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-17 09:53:32
Temat: Re: Zupa grzybowaOn 17 Nov 2002 10:13:19 +0100, b...@i...com.pl (Barbara
Czaplicka) wrote:
>From: "walkie" <w...@w...net.pl>
>Mam w planach zupe z szuszonych grzybow na obiad. Grzyby
>> namoczylam i czekaja na przygotowanie. I tu wlasnie mam problem, czy
>> ugotowac grzyby w zwyklej wodzie ze skrzydelkiem czy tez na wywarze
>> jarzynowym. Dodam tylko ze bulion warzywny jest dosc aromatyczny.
>> Nie chce zaglusic smaku grzybow i sama nie wiem co robic :(.
>> Prosze o pomoc.
>>
>
>Z typowego 'peczka wloszczyzny' powinnas wylaczyc: kapuste, a poza tym dac polowe
takiego peczka, bedzie mniej intensywnie. Chyba
>wyklucza sie takze marchewke - ale ... naprawde, juz nie pomne, bo dawno nie
gotowalam.
>Natomiast byloby dobrze, gdybys gotowala grzyby z duza lyzka masla.
>
>Czy ta zupa bedzie czysta i czarna, czy zabielana? I z czym?
>Kluseczki, kostki z kaszy mannej [manny? - Trys!....... ratuje, jak sie toto
pisze????]
>Barbara
>
>
chyba manny.
jeszcze kostka moze byc z krakowskiej kaszy...u nas w domu
zastygala na umytym stoel, wiec jak zastygala tosmy glodni
chodizli ;))
u nas zupka grzybowa byla na skrzydelkach, plus wlosczyzna, ale w
zupie bylo zawsze bardzo duzo grzybow, wiez wlosczyzna sie nie
wtracala. w zupie plywaly tez kartofle w kostke oraz marchewki
troche w kostke, zabielana. z bratem jedlismy te zupke w
kolejnosci od najgorszego do najlepszego: marchewka, kartofle,
sok zupi i grzybki ;))
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-17 09:58:33
Temat: Re: Zupa grzybowaOn Sun, 17 Nov 2002 10:25:25 +0100, "walkie"
<w...@w...net.pl> wrote:
>
>
>Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
>| Z typowego 'peczka wloszczyzny' powinnas wylaczyc: kapuste, a poza tym dac
>polowe takiego peczka, bedzie mniej intensywnie. Chyba
>| wyklucza sie takze marchewke - ale ... naprawde, juz nie pomne, bo dawno
>nie gotowalam.
>| Natomiast byloby dobrze, gdybys gotowala grzyby z duza lyzka masla.
>|
>| Czy ta zupa bedzie czysta i czarna, czy zabielana? I z czym?
>| Kluseczki, kostki z kaszy mannej [manny? - Trys!....... ratuje, jak sie
>toto pisze????]
>| Barbara
>|
>|
>Wywar jest z marchewek, selera i pietruszek zurzytych juz do salatki.
>Grzyby wiadomo ze na maselku.
>Zupa bedzie zabielana smietana.
>W srodku makaron.
>Pamietam ze moja mama gotowala zawsze grzybowa z marchewka ale wlasnie mi to
>troche nie podchodzilo.
>:)
>Pozdrawiam Justyna
dlaczego grzyby na masle???
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-17 10:16:37
Temat: Re: Zupa grzybowa
Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci
> z bratem jedlismy te zupke w
> kolejnosci od najgorszego do najlepszego: marchewka, kartofle,
> sok zupi i grzybki ;))
ach, wiec nie jstem jedyna kretynka tk sie zachowujaca na swiecie! moj sie
dziwi nieustannie "a czemu Ty mieso zostawiasz na koniec?" A ja tak mam - od
najgorszego do najlepszego :)
Margola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-17 10:55:14
Temat: Re: Zupa grzybowaFrom: "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk>
On Sun, 17 Nov 2002 10:25:25 +0100, "walkie"
<w...@w...net.pl> wrote:
>Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
>| Z typowego 'peczka wloszczyzny' powinnas wylaczyc: kapuste, a poza tym dac
>polowe takiego peczka, bedzie mniej intensywnie. Chyba
>| wyklucza sie takze marchewke - ale ... naprawde, juz nie pomne, bo dawno
>nie gotowalam.
>| Natomiast byloby dobrze, gdybys gotowala grzyby z duza lyzka masla.
>|
>|
>Wywar jest z marchewek, selera i pietruszek zurzytych juz do salatki.
>Grzyby wiadomo ze na maselku.
dlaczego grzyby na masle???
Trys
Bo jesli nie na bazie rosolu, to musza byc na masle - chodzi o delikatny tluszcz.
A swoja droga, to ja nie rozumiem jak mozna bylo tak marnowac grzyby, zeby one
plywaly w zupie.
Moja mama zawsze je do czegos dodawala, najczesciej do mielonego miesa, albo do
duszonej kapusty i takim farszem [+spora ilosc
podsmazonej! cebuli] nadziewala polkruche ciasto; w efekcie powstawaly pyszne
paszteciki, pozerane na ogol z rosolem, albo na tejze
bazie rosolowej - czystym czerwonym barszczem... te paszteciki mialy grubosc i
wielkosc troche mniejsza od naszych krokietow [trudno
mi w tej chwili opkreslic ich wyglad].
Smacznego :-)
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.419 / Virus Database: 235 - Release Date: 2002.11.13
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-17 11:05:58
Temat: Re: Zupa grzybowa
Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
news:03ad01c28e27$ee683270$41f3573e@home68z1dftw81..
.
> dlaczego grzyby na masle???
> Trys
>
> Bo jesli nie na bazie rosolu, to musza byc na masle - chodzi o delikatny
tluszcz.
Ja grzyby namaczam przez noc w wodzie, potem w tej samej wodzie gotuje
(oczywiscie na rosole) bez smazenia ich na czymkolwiek, zupa jest
wyborna..:)
Albo czasem jak chce szybko zrobic, biore grzyby suszone, wrzucam do mlynka
, zmielone dorzucam do wywaru..i grzybowa gotowa, oczywiscie nie jest tak
pyszna jak taka zwykla, ale tez dobra :)
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |