Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zupa grzybowa

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zupa grzybowa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-11-17 12:46:43

Temat: Re: Zupa grzybowa
Od: "JurekA" <j...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "walkie" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:ar7klo$9fv$1@news.tpi.pl
> Witam :)
> Ja dzis z pytaniem. Mam w planach zupe z szuszonych grzybow na obiad.
> Grzyby namoczylam i czekaja na przygotowanie. I tu wlasnie mam
> problem, czy ugotowac grzyby w zwyklej wodzie ze skrzydelkiem czy tez
> na wywarze jarzynowym. Dodam tylko ze bulion warzywny jest dosc
> aromatyczny. Nie chce zaglusic smaku grzybow i sama nie wiem co robic
> :(. Prosze o pomoc.
>


Wiesz....nikt Ci na rece w kuchni patrzec nie bedzie wiec mozesz troche
"pokantowac".

Wpierw ugotuj rosol. Ugotuj włoszczyzne (po oprządzeniu) i kawałek kości
(ze szpikiem).
Skrzydełko może być zamiast kości. Smak warzywny 'podkręć' odrobiną
"jarzynki" bądź "potravki".
Smak grzybowy i rosołowy "podkręć" dodając (nie dużo!) kostki
rosołowej-grzybowej. Na koniec 'posikane' katrofle, grzyby również
'posikane' (nie oszędzaj ich!).
Na koniec śmietana, pieprz (świerzy). I już. Smaczengo.

ps. Tylko nie zrób tak jak kiedyś ja. Zachowałem się jak ostatni czubek
i zalałem grzyby wrzątkiem, a następnie cały wywar z grzybów - myśląc że
to nie wywar a brudna woda - wylałem do zlewu :)))))))))))))))))))


--
Pozdrawiam,

JurekA
e-mail: j...@o...pl | j...@o...nl
http://gone

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-11-17 13:02:27

Temat: Re: Zupa grzybowa
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka) szukaj wiadomości tego autora

From: "JurekA" <j...@o...pl>
Niestety, bardzo nie spodobal mi sie Twoj list, totez zaczniemy od nauki j. polskiego
a przy okazji bedzie komentowana tresc listu
:-) troche zaboli..

Wpierw ugotuj rosol. Ugotuj włoszczyzne (po oprządzeniu) i kawałek kości
(ze szpikiem).
>>>>>>>>>>

'Najpierw' kolego :-)


Skrzydełko może być zamiast kości.
>>>>>>>.
to tak szczegolnie po tym liscie Joli o 38 trujacych produktach?


Smak warzywny 'podkręć' odrobiną
"jarzynki" bądź "potravki".
Smak grzybowy i rosołowy "podkręć" dodając (nie dużo!) kostki
rosołowej-grzybowej. Na koniec 'posikane' katrofle, grzyby również
'posikane' (nie oszędzaj ich!).
>>>>>>>>>>

NIe wiem gdzie Cie chowano, ale dowcipne to to wcale nie jest :(


Na koniec śmietana, pieprz (świerzy). I już. Smaczengo.
>>>>>>>>>

slownik ortograficzny sie klania: "swiezy" a nie tak jak wyzej.

Wybacz, ale musialam Cie troche pognebic ...
Pore obiadowa wszak mamy... ale o innej porze tez nie byloby to dowcipne :(
Barbara


---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.419 / Virus Database: 235 - Release Date: 2002.11.13


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-17 13:26:32

Temat: Re: Zupa grzybowa
Od: "JurekA" <j...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
news:053f01c28e39$b7a35550$41f3573e@home68z1dftw81

Mila Basiu - nie obrazam sie za Twoj post. Natomiast mam od dziecka
problemy z ortografia i ich juz na stare lata nie skoryguje.
Wiec albo sobie mnie "zablokuj" albo czytaj z bledami. Zwracac uwage na
bledy mozesz dziecku nie mnie - i nie ze wzgledu na moj wiek, a ze
wzgledu na to ze nie naucze sie od tego juz lepiej ortografii. Tak samo
mam problemy z ortografia w angielskim czy rosyjskim.

Co do slowa "posikaj" - jesli Ci taki zart nie odpowiada - Twoj problem.
Dla mnie nie jest to zwrot zaslugujacy na publiczne potepianie. Jesli Ci
sie nie podoba - mozesz sobie go zignorowac i tyle.

Co do 38 trujacych produktow: Przyznaje - nie czytalem tego postu Joli.
Natomiast wyznaje zasade ze najwazniejszy jest efekt koncowy gotowania -
to aby bylo smaczne. A w jaki sposob do tego dochodze to inna sprawa.
Mga byc i substancje "trujace". Byleby nie za bardzo:-)

--
Pozdrawiam,

JurekA
e-mail: j...@o...pl | j...@o...nl
http://gone

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-17 13:42:09

Temat: Re: Zupa grzybowa
Od: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
news:04ac01c28e34$25eb5ae0$41f3573e@home68z1dftw81..
.
> Znowu piszesz 'OBOK'. chemiczny koncentrat grzybowy???

Niestety tylko takie spotykam w sklepie, takie w ktorych sklad wchodzi
E-costamcostam, (nie napisalm nigdzie ze np Ty tego uzywasz :) )

mielenie suszonych grzybow trudno nazwac 'oszczednoscia'.

Mam inne zdanie :) Niemniej jednak cos takiego zdarza sie bardzo rzadko :)

Marta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-17 13:44:34

Temat: Re: Zupa grzybowa
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>> Boj sie Boga!!! i co ja bym miala do jedzneia po marchewce, soku
>> zupim i kartoflach, no co? ;)))
>> Trys
>
>Pusty, z cieniutkiej, cmielowskiej porcelany, talerz... ale nie tyle do jedzenia ile
do ogladania :-)
>Barbara
>
>

to tragiczne zupelnie...chyba nigdy w zyciu nie jadlam zupy
grzybowej bez grzybow...to jest zaprzeczeniem samym w sobie ;))

na talerze to i tak sie gapie , na tkim krednsie otwartym
polkowatym posiadam kolekcje,m.in. kaszubski talerzyk caly
glazurowany na granatowo, podobno juz calkiem nie glazuruja w
Chmielnie na granatowo, maznac tu i tam to co innego...jest
rowniez talerz wykonany na slub nasz i na urodziny synusia...i
hiszpanski ludowy maly... i trojkatne na sery...i rozne inne
duperele...i sobie pomysle, ze jakby mi ktos zatrzasl krednsem to
trace historie zycia, bo to by pospadalo ;)))

Trys
>---
>Outgoing mail is certified Virus Free.
>Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
>Version: 6.0.419 / Virus Database: 235 - Release Date: 2002.11.13

K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-17 13:47:25

Temat: Re: Zupa grzybowa
Od: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "JurekA" <j...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ar85h0$fme$1@news.onet.pl...

> Mga byc i substancje "trujace". Byleby nie za bardzo:-)

Nie wiem czemu pomyslalam o arszeniku i starych koronkach ;))

Marta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-17 13:51:43

Temat: Re: Zupa grzybowa
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka) szukaj wiadomości tego autora

From: "JurekA" <j...@o...pl>


Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
news:053f01c28e39$b7a35550$41f3573e@home68z1dftw81

Mila Basiu - nie obrazam sie za Twoj post. Natomiast mam od dziecka
problemy z ortografia i ich juz na stare lata nie skoryguje.
>>>>>>>>>>>

Na wstepie juz powiedzialam, ze sie wscieklam i stad moje zlosliwosci.
Dokladajac do nich, to sprawdzac pisowni jest ogolnie dostepny.
Wiekiem nie kokietuj, bo na pewno nie masz tych lat tak duzo, jak Ci sie wydaje.
Normalnie nikogo publicznie w ortografii nie poprawiam, czasem robie to w temacie
postu, czasem, odpowiadajac na list, takze
poprawiam cudze byki, i robie to BEZ komentarza.

>>>>>>>>>
Co do slowa "posikaj" - jesli Ci taki zart nie odpowiada - Twoj problem.
Dla mnie nie jest to zwrot zaslugujacy na publiczne potepianie. Jesli Ci
sie nie podoba - mozesz sobie go zignorowac i tyle.
>>>>>>>>>
Nie tylko to slowo mi nie odpowiadalo..[istnieja zdaje sie stosowne listy dyskusyjne,
a takze takie z malo wybrednym humorem?] Nie
odpowiadala mi calosc listu jako taka, bowiem pytanie dotyczylo zupy grzybowej z
grzybow, a nie z chemicznych koncentratow.
Wybacz, jesli znowu Cie uraze, a moze zastosuje jednak 'blokade', bowiem epatowanie
czytelnikow Kuchni roznymi zamiennikami,
chemicznymi sztucznosciami etc., do dobrego tonu nie nalezy.

>>>>>>>>>>
Co do 38 trujacych produktow: Przyznaje - nie czytalem tego postu Joli.
Natomiast wyznaje zasade ze najwazniejszy jest efekt koncowy gotowania -
to aby bylo smaczne. A w jaki sposob do tego dochodze to inna sprawa.
Mga byc i substancje "trujace". Byleby nie za bardzo:-)
>>>>>>>>>>>

Smacznego zatem, ale nie ucz mlodziezy zlego smaku, co Tobie i innym [a przede
wszystkim ukladowi trawiennemu] na dobre wyjdzie.
Barbara


---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.419 / Virus Database: 235 - Release Date: 2002.11.13


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-17 14:24:01

Temat: Re: Zupa grzybowa
Od: "JurekA" <j...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
news:05f901c28e40$9215ab60$41f3573e@home68z1dftw81
> Na wstepie juz powiedzialam, ze sie wscieklam i stad moje zlosliwosci.

Jesli sie wscieklas - wyżywaj się w ogródku grabiąc liście. Nie na mnie.
Albo strzel sobie kielicha - tez pomaga.

> Dokladajac do nich, to sprawdzac pisowni jest ogolnie dostepny.

I co z tego ze dostepny? Nerwosol tez jest ogolnie dostepny - a zamiast
go sie napic wolalas sie na mnie wyladowac.....

> Wiekiem nie kokietuj, bo na pewno nie masz tych lat tak duzo, jak Ci
> sie wydaje.

Mnie sie nic nie wydaje. Ja wiem ile mam lat. A po Twoim poscie wcale
nie mam ochoty Cie kokietowac. Jesli się jąkasz albo masz jedną nogę
krótszą - nie będe stać wytykając Cię paluchem.

Ty natomiast uważasz ze jak ktos mowi inaczej niz Ty - nalezy napisac z
zalozenia sugerujące pejoratywne konotacje - "gdzie cie chowano".

>Normalnie nikogo publicznie w ortografii nie poprawiam,
> czasem robie to w temacie postu, czasem, odpowiadajac na list, takze
> poprawiam cudze byki, i robie to BEZ komentarza.

A po co poprawiasz? Jestes niespelniona polonistka? Masz zaciecie
pedagogiczne? To realizuj je w swoim zyciu - a nie na grupie poswieconej
gotowaniu.

>>>>>>>>>>
> Nie tylko to slowo mi nie odpowiadalo..[istnieja zdaje sie stosowne
> listy dyskusyjne, a takze takie z malo wybrednym humorem?] Nie
> odpowiadala mi calosc listu jako taka, bowiem pytanie dotyczylo zupy
> grzybowej z grzybow, a nie z chemicznych koncentratow. Wybacz, jesli
> znowu Cie uraze, a moze zastosuje jednak 'blokade', bowiem epatowanie
> czytelnikow Kuchni roznymi zamiennikami, chemicznymi sztucznosciami
> etc., do dobrego tonu nie nalezy.

Dobrego tonu? Grupa dyskusyjna z definicji polega na wyrazaniu roznych
pogladow. Mozesz sie z nimi nie zgadzac, ale nerwy trzymaj na wodzy.
Ktos zadal pytanie - a ja na nie odpowiedzialem tak, jak uwazalem za
stosowne. Nie zmuszam nikogo, aby zrobil zupe tak - jak proponuje.
Natomist pokazuje pewna alternatywe, iz mozna inaczej.

> Smacznego zatem, ale nie ucz mlodziezy zlego smaku, co Tobie i innym
> [a przede wszystkim ukladowi trawiennemu] na dobre wyjdzie. Barbara
>

O moj uklad trawienny badz spokojna. A co do uczenia zlego badz dobrego
smaku - proponowalbym, abys zaczela od siebie, bowiem i najpyszniejszy
obiad milo jest jesc w towarzystwie ludzi, ktorzy sie nie wsciekaja i
panuja nad swoimi nerwami.


--
Pozdrawiam,

JurekA
e-mail: j...@o...pl | j...@o...nl
http://gone

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-17 16:11:51

Temat: Re: Zupa grzybowa
Od: "walkie" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora



--
Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
wiadomości | <w...@w...net.pl> wrote:
|
| znaczy tak jak buraki na barszcz moskiewski i ogorki na ogorkowa?
|
| Trys
| K.T. - starannie opakowana
|
|
Tak wlasnie :))))
Justyna (zapakowana w koc bo zimno jej :/)

----------------------------------------------------
Justyna Oracz
GG : 411958
e-mail : w...@w...net.pl
----------------------------------------------------
-


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-17 16:12:50

Temat: Re: Zupa grzybowa
Od: "walkie" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora



--
----------------------------------------------------
Justyna Oracz
GG : 411958
e-mail : w...@w...net.pl
----------------------------------------------------
-
|
| ps. Tylko nie zrób tak jak kiedyś ja. Zachowałem się jak ostatni czubek
| i zalałem grzyby wrzątkiem, a następnie cały wywar z grzybów - myśląc że
| to nie wywar a brudna woda - wylałem do zlewu :)))))))))))))))))))
|
|
| --
| Pozdrawiam,
|
| JurekA
| e-mail: j...@o...pl | j...@o...nl
| http://gone
|
Brudy sa dobre ;-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Zupa drwala (P)
"Pomieszanie z poplataniem" [P]
pyszna salatka pieczarkowa
Nalewka z dyni
Kapusta włoska - surówka?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »