| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-17 11:16:46
Temat: Re: Zupa grzybowaHmmm...wiecie co?
Zupa juz zjedzona. O godzinie 12 moja rodzina pochlonela garnek grzybowki...
Wyszla rzeczywiscie smaczna bo udalo mi sie tez zjesc. Dwie babcie, maz i
ciocia jednoglosnie stwierdzili ze zupa jest dobra i mam taka robic!
A grzyby ugotowalam w wodzie w ktorej sie moczyly plus wywar z jarzyn.
Grzybow bylo bardzo duzo wiec dalam troszke zamrozonej wloszczyzny. Gdy to
zmieklo dalam makaron nitki i zabielilam smietana z mlekiem. :)
--
----------------------------------------------------
Justyna Oracz
GG : 411958
e-mail : w...@w...net.pl
----------------------------------------------------
-
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-17 11:18:20
Temat: Re: Zupa grzybowaNigdy nie robilam takiej kostki a manny Ci u nas dostatek. Hmmm musze
wyprobowac :))))
A grzyby na masle bo lepiej IMHO smakuja :)
--
----------------------------------------------------
Justyna Oracz
GG : 411958
e-mail : w...@w...net.pl
----------------------------------------------------
-
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-17 11:18:40
Temat: Re: Zupa grzybowaFrom: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl>
Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
news:03ad01c28e27$ee683270$41f3573e@home68z1dftw81..
.
> dlaczego grzyby na masle???
> Trys
>
> Bo jesli nie na bazie rosolu, to musza byc na masle - chodzi o delikatny
tluszcz.
Ja grzyby namaczam przez noc w wodzie, potem w tej samej wodzie gotuje
(oczywiscie na rosole) bez smazenia ich na czymkolwiek, zupa jest
wyborna..:)
Albo czasem jak chce szybko zrobic, biore grzyby suszone, wrzucam do mlynka
, zmielone dorzucam do wywaru..i grzybowa gotowa, oczywiscie nie jest tak
pyszna jak taka zwykla, ale tez dobra :)
Marta
>>>>>>>>>>>>>
Marto, ja nie mowilam o smazeniu...
Jesli robie cos na zwyklej wodzie [czyli nie na wywarze miesnym], w zaleznosci od
tego, co chce uzyskac, daje DO WODY! lyche masla
lub lyche smalcu, a czasami jest to woda bez zadnego tluszczu.
A grzyby bardzo szanuje, bowiem nie cierpie!!!! podgrzybkow i odpowiadaja mi
wylacznie borowiki.... a poniewaz od lat juz nie mam
lasu 'pod reka', to jestem bardzo biedna i np. o czarnej zupie grzybowej moge tylko
pomarzyc.
Nie mowiac o tym, ze NIGDY nie przyszloby mi do glowy, by suszone grzyby zmielic i
tak wrzucic do wywaru. Toz to koszmarne wrecz
[oczywiscie dla mnie] marnotrawstwo.
Steskniona za borowikami
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.419 / Virus Database: 235 - Release Date: 2002.11.13
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-17 11:29:42
Temat: Re: Zupa grzybowa
Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
news:03e801c28e2b$35c7ce20$41f3573e@home68z1dftw81..
.
>
> Marto, ja nie mowilam o smazeniu...
> Jesli robie cos na zwyklej wodzie [czyli nie na wywarze miesnym], w
zaleznosci od tego, co chce uzyskac, daje DO WODY! lyche masla
Ahm :) A to przepraszam , zle zrozumialam :)) Wiem ze moja babcia kiedys
smazyla najpierw potem dodawala do zupy, dlatego takie skojarzenie
> Nie mowiac o tym, ze NIGDY nie przyszloby mi do glowy, by suszone grzyby
zmielic i tak wrzucic do wywaru. Toz to koszmarne wrecz
> [oczywiscie dla mnie] marnotrawstwo
Wlasnie nie, bo czegos takiego dodaje sie mniej niz zwyklego grzyba, a wole
jakos taki sposob, niz chemiczne koncentraty grzybowe, lub cos w ten desen
:)
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-17 11:45:26
Temat: Re: Zupa grzybowa
Użytkownik "walkie" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:ar7tmi$t1f$1@news.tpi.pl...
> Hmmm...wiecie co?
> Zupa juz zjedzona. O godzinie 12 moja rodzina pochlonela garnek
grzybowki...
> Wyszla rzeczywiscie smaczna bo udalo mi sie tez zjesc. Dwie babcie, maz i
> ciocia jednoglosnie stwierdzili ze zupa jest dobra i mam taka robic!
> A grzyby ugotowalam w wodzie w ktorej sie moczyly plus wywar z jarzyn.
> Grzybow bylo bardzo duzo wiec dalam troszke zamrozonej wloszczyzny. Gdy to
> zmieklo dalam makaron nitki i zabielilam smietana z mlekiem. :)
Sprobuj kiedys zamiast zabielac ja smietana, zagescic delikatnie ja zlota
zasmazka. Bardziej to tuczace;) ale o niebo pyszniejsze. W moim domu zawsze
podawalo sie grzybowa z makaronem - lazanki i wrzucalo sie juz na talerz
grzyby pokrojone w paseczki (lub w calosci jesli ktos lubie). Grzybowa jest
u nas obowiazkowa w Wigilie - to ukochana zupa mojego taty i moja -
bylibysmy w stanie pobic sie o nia;)
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-17 12:07:09
Temat: Re: Zupa grzybowaOn Sun, 17 Nov 2002 12:18:20 +0100, "walkie"
<w...@w...net.pl> wrote:
>Nigdy nie robilam takiej kostki a manny Ci u nas dostatek. Hmmm musze
>wyprobowac :))))
>A grzyby na masle bo lepiej IMHO smakuja :)
znaczy tak jak buraki na barszcz moskiewski i ogorki na ogorkowa?
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-17 12:08:01
Temat: Re: Zupa grzybowa
>
>dlaczego grzyby na masle???
>Trys
>
>Bo jesli nie na bazie rosolu, to musza byc na masle - chodzi o delikatny tluszcz.
>
>A swoja droga, to ja nie rozumiem jak mozna bylo tak marnowac grzyby, zeby one
plywaly w zupie.
>Barbara
>
>
>-
Boj sie Boga!!! i co ja bym miala do jedzneia po marchewce, soku
zupim i kartoflach, no co? ;)))
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-17 12:15:15
Temat: Re: Zupa grzybowaO ze zasmazka tez sprobuje. Mam 10 litrow suszonych podgrzybkow i
prawdziwkow wiec jest na czym testowac :).
Na wigilie u nas jest tylko barszcz na wodzie spod grzybow ktore to
wykorzystane sa do uszek i do kapusty z grzybami z ktorej czesc idzie na
farsz do pierogow. Huh ;-)
--
----------------------------------------------------
Justyna Oracz
GG : 411958
e-mail : w...@w...net.pl
----------------------------------------------------
-
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-17 12:22:35
Temat: Re: Zupa grzybowaFrom: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl>
Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
news:03e801c28e2b$35c7ce20$41f3573e@home68z1dftw81..
.
>
> Nie mowiac o tym, ze NIGDY nie przyszloby mi do glowy, by suszone grzyby
zmielic i tak wrzucic do wywaru. Toz to koszmarne wrecz
> [oczywiscie dla mnie] marnotrawstwo
Wlasnie nie, bo czegos takiego dodaje sie mniej niz zwyklego grzyba, a wole
jakos taki sposob, niz chemiczne koncentraty grzybowe, lub cos w ten desen
:) Marta
>>>>>>>>>>>>>>
Znowu piszesz 'OBOK'. chemiczny koncentrat grzybowy???
To mi nawet 'w pisaniu' trudno przychodzi.. :(
a o wykorzystywaniu grzybow pisalam w jednym z postow ciutek wyzej, zatem mielenie
suszonych grzybow trudno nazwac 'oszczednoscia'.
Pozdrowka :-)
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.419 / Virus Database: 235 - Release Date: 2002.11.13
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-17 12:25:05
Temat: Re: Zupa grzybowaFrom: "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk>
> >dlaczego grzyby na masle???
> >Trys
> >
> >Bo jesli nie na bazie rosolu, to musza byc na masle - chodzi o delikatny tluszcz.
> >
> >A swoja droga, to ja nie rozumiem jak mozna bylo tak marnowac grzyby, zeby one
plywaly w zupie.
> >Barbara
> >-
>
> Boj sie Boga!!! i co ja bym miala do jedzneia po marchewce, soku
> zupim i kartoflach, no co? ;)))
> Trys
Pusty, z cieniutkiej, cmielowskiej porcelany, talerz... ale nie tyle do jedzenia ile
do ogladania :-)
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.419 / Virus Database: 235 - Release Date: 2002.11.13
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |