| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-17 09:16:47
Temat: "Niezwykła kuchnia domowa Piotra Binkonta" Melduje, ze od kilkunastu dni jestem posiadaczka tej ksiażki.
Oczywiscie wczesniej kupiłam 4 oleje Kujawskie z pierwszego tłoczenia,
no i mam nadzieję na grubszą kase juz w grudniu ;-)
Jest tu troche ciekawych przepisów, a musze tez dodac, ze
swietnie wyglada pod wzgledem graficznym (Wydawca Lech Majewski
Studio).
Dzisiaj na śniadanie zrobiłam z działu Przekaski omlet
hiszpański (czyli omlet z ziemnikami: ziemniaki wczesniej zostały
obrane i pokrojone na cieniutkie płatki, potem usmazone, póżniej
wymieszane z żótkami i ubita piana, oczywiscie przyprawy, i na końcu
wszystko wylane na patelnie i usmażone obu stron).
Był to pierwszy omlet w moim życiu i zostałam za wykonanie pochwalona
przez męża ;-)
W kiążce najwiecej jest przepisów na przekaski i dania główne, jest
tez sporo zup i troche deserów. Przykłady? Z przekasek: fałszywe foie
gras, czyli mus z kurzych watróbek albo skórzane frytki (łupiny
ziemniaczane smażone w oleju), tatar z kaparami, kapusta w czepku
(zapiekana z bita śmietaną); z zup zupa z sałaty, zupa z rzodkiewek;
dania główne: watróbki w kminku, dubeltówki (kotlety mielone
nadziewane szparagami), poledwiczki faszerowane morelami, kołduny
cioci Toni (pierozki z surowego miesa), szczepak na czarno (pikantny
szczupak prazony); z deserów: miramisu (włoskie tiramisu po naszemu),
pirozki z wisniami, tosty a la Ola (tosty z biała czekolada).
Pozdrawiam
Ania (czy ktos na grupie tez ma tę ksiazkę?)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-17 18:47:38
Temat: Re: "Niezwykła kuchnia domowa Piotra Binkonta"domańczak wrote:
> ...... kapusta w czepku (zapiekana z bita śmietaną);
> Ania (czy ktos na grupie tez ma tę ksiazkę?)
Kombinacja dosc niezwykla :-)
Tomek W
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-17 19:06:38
Temat: Re: "Niezwykła kuchnia domowa Piotra Binkonta"domańczak wrote:
> Pozdrawiam
> Ania (czy ktos na grupie tez ma tę ksiazkę?)
Niezmiennie dziwi mnie, że taki smakosz za jakiego uważa się Bikont pozwolił
dawać swoją ksiązkę jako dodatek do oleju chujawskiego, pardon Kujawskiego.
pozdrówki
Quef
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-17 19:58:40
Temat: Re: "Niezwyk?a kuchnia domowa Piotra Binkonta"On 17 Nov 2002 19:47:38 +0100, d...@e...net.ae (Tomek W)
wrote:
>doma?czak wrote:
>
>> ...... kapusta w czepku (zapiekana z bita ?mietan?);
>
>> Ania (czy ktos na grupie tez ma t? ksiazk??)
>
> Kombinacja dosc niezwykla :-)
>Tomek W
ja czasem gotuje kapuste (ta tzw jarzynke) w mleku, wiec bita
smeitana to taka jakas wykwintna wersja moze....
Trys, co sie u Bikonta uczyl raz cala noc do egzaminu z lit. ang.
i zdal. On tez, a pozostala dwojka nie ...
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-18 21:18:10
Temat: Re: Kapusta w czepku (P)
>domańczak wrote:
>> ...... kapusta w czepku (zapiekana z bita śmietaną);
> Kombinacja dosc niezwykla :-)
>Tomek W
To jest potrawa za włoskiej kapusty.
"Często zapominamy, że włoska kapusta to inna jarzyna niż kapusta
biała, choć tez uwielbia być duszona i prazona. Kapusta zapiekana z
bita śmietana to przysmak niemiecki, jedno z najwiekszych osiagnieć
kulinarnych ojczyzny Goethego i Tomasza Manna. Niemcy podprawiaja to
danie Kirschem, ja wole orzechówkę.
Składniki na 4-6 porcji:
1 duza lub 2 małe głowki włoskiej kapusty,
ok. półtora litra rosołu lub wywaru jarzynowego
ćwieć litra smietany kremówki (30 %)
50 g tartego ementalera
1 zółtko
30 ml orzechówki
pół łyzeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz
Kapustę kroje na osiem cześci i gotuje w rosole 15 min. Osączona
przekładam do zaroodpornego naczynia i polewam kieliszkiem
orzechówki. Smietane ubijam, dodaje zółtko, połowe sera, gałke
muszkatołowa, sól i pieprz do smaku. Mieszam wszystko dokładnie i
wylewam na kapustę. Z wierzchu posypuje resztka sera. Zapiekam 20 min.
w bardzo goracym piekarniku (250 stopni)".
Pozdrawiam
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-19 10:19:10
Temat: Re: "Niezwyk?a kuchnia domowa Piotra Binkonta"> Trys, co sie u Bikonta uczyl raz cala noc do egzaminu z lit. ang.
> i zdal. On tez, a pozostala dwojka nie ...
> K.T. - starannie opakowana
Krysiu, ale swiatowa kobita z Ciebie :). Bikonta znasz, a Joanna Chmielewska to
Twoja kolezanka... Wiecej masz takich znajomosci?
Pozdrawiam,
AniaR
Torun
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-19 10:32:27
Temat: Re: "Niezwyk?a kuchnia domowa Piotra Binkonta"
Użytkownik <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:6dad.000000f6.3dda101d@newsgate.onet.pl...
> > Trys, co sie u Bikonta uczyl raz cala noc do egzaminu z lit. ang.
> > i zdal. On tez, a pozostala dwojka nie ...
> > K.T. - starannie opakowana
>
> Krysiu, ale swiatowa kobita z Ciebie :). Bikonta znasz, a Joanna
Chmielewska to
> Twoja kolezanka... Wiecej masz takich znajomosci?
***
No pewnie, jeszcze zna osobiscie cala smietanke z cafe ....
AniaK (myk za slup)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-19 11:13:07
Temat: Re: "Niezwyk?a kuchnia domowa Piotra Binkonta"
> No pewnie, jeszcze zna osobiscie cala smietanke z cafe ....
> AniaK (myk za slup)
Cafe to sama smietanka :)
AniaR
Torun
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-19 12:23:42
Temat: Re: "Niezwyk?a kuchnia domowa Piotra Binkonta"On 19 Nov 2002 11:19:10 +0100, a...@p...onet.pl wrote:
>> Trys, co sie u Bikonta uczyl raz cala noc do egzaminu z lit. ang.
>> i zdal. On tez, a pozostala dwojka nie ...
>> K.T. - starannie opakowana
>
>Krysiu, ale swiatowa kobita z Ciebie :). Bikonta znasz, a Joanna Chmielewska to
>Twoja kolezanka... Wiecej masz takich znajomosci?
>
>Pozdrawiam,
>
>AniaR
>Torun
S.P. Hasior i byly wice wojewoda miasta Krakowa. oraz pan, ktory
byl jedny z fachmanow w sferze hodowli koni, jeszcze sprzed
wojny. umarl w wieku ponad 100 lat, oraz wujo daleki, rzezbiarz,
m.in. rzezbil kawalki pomnika na westerplatte, a przynajmniej tak
to zrozumialam...pewnie znajdzie sie jeszcze pare osob...a , jak
kto na matematyce sie zna, to znalam prof. Steinhausa oraz
Marczewskiego (wroxlawska szkola matematyki) oraz innych paru
profesurow. znam rowniez kobitke, co robi przpeiekne kolderki
patchworkowe ;)), znalam tez bylego attache kulturalnego Chin w
Anglii oraz dawnego amabsadora tego kraju w tym kraju. hehehehe
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-19 12:23:57
Temat: Re: "Niezwyk?a kuchnia domowa Piotra Binkonta"On Tue, 19 Nov 2002 11:32:27 +0100, "Ana"
<a...@e...com.pl> wrote:
>
>Użytkownik <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
>news:6dad.000000f6.3dda101d@newsgate.onet.pl...
>> > Trys, co sie u Bikonta uczyl raz cala noc do egzaminu z lit. ang.
>> > i zdal. On tez, a pozostala dwojka nie ...
>> > K.T. - starannie opakowana
>>
>> Krysiu, ale swiatowa kobita z Ciebie :). Bikonta znasz, a Joanna
>Chmielewska to
>> Twoja kolezanka... Wiecej masz takich znajomosci?
>***
>No pewnie, jeszcze zna osobiscie cala smietanke z cafe ....
>AniaK (myk za slup)
>
ciiii
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |