Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!poznan.rmf.pl!wroclaw.rmf.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.
edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: zul <z...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kapusta w czepku (P)
Date: Mon, 18 Nov 2002 21:18:10 GMT
Organization: news.onet.pl
Lines: 34
Sender: d...@p...onet.pl@as1-112.pila.dialup.inetia.pl
Message-ID: <arblem$c24$1@news.onet.pl>
References: <ar7mq1$fuc$1@news.onet.pl> <3...@e...net.ae>
NNTP-Posting-Host: as1-112.pila.dialup.inetia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1037654294 12356 62.148.77.240 (18 Nov 2002 21:18:14 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 18 Nov 2002 21:18:14 GMT
User-Agent: Noworyta News Reader/2.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:135227
Ukryj nagłówki
>domańczak wrote:
>> ...... kapusta w czepku (zapiekana z bita śmietaną);
> Kombinacja dosc niezwykla :-)
>Tomek W
To jest potrawa za włoskiej kapusty.
"Często zapominamy, że włoska kapusta to inna jarzyna niż kapusta
biała, choć tez uwielbia być duszona i prazona. Kapusta zapiekana z
bita śmietana to przysmak niemiecki, jedno z najwiekszych osiagnieć
kulinarnych ojczyzny Goethego i Tomasza Manna. Niemcy podprawiaja to
danie Kirschem, ja wole orzechówkę.
Składniki na 4-6 porcji:
1 duza lub 2 małe głowki włoskiej kapusty,
ok. półtora litra rosołu lub wywaru jarzynowego
ćwieć litra smietany kremówki (30 %)
50 g tartego ementalera
1 zółtko
30 ml orzechówki
pół łyzeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz
Kapustę kroje na osiem cześci i gotuje w rosole 15 min. Osączona
przekładam do zaroodpornego naczynia i polewam kieliszkiem
orzechówki. Smietane ubijam, dodaje zółtko, połowe sera, gałke
muszkatołowa, sól i pieprz do smaku. Mieszam wszystko dokładnie i
wylewam na kapustę. Z wierzchu posypuje resztka sera. Zapiekam 20 min.
w bardzo goracym piekarniku (250 stopni)".
Pozdrawiam
Ania
|