Data: 2002-11-18 21:18:10
Temat: Re: Kapusta w czepku (P)
Od: zul <z...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>domańczak wrote:
>> ...... kapusta w czepku (zapiekana z bita śmietaną);
> Kombinacja dosc niezwykla :-)
>Tomek W
To jest potrawa za włoskiej kapusty.
"Często zapominamy, że włoska kapusta to inna jarzyna niż kapusta
biała, choć tez uwielbia być duszona i prazona. Kapusta zapiekana z
bita śmietana to przysmak niemiecki, jedno z najwiekszych osiagnieć
kulinarnych ojczyzny Goethego i Tomasza Manna. Niemcy podprawiaja to
danie Kirschem, ja wole orzechówkę.
Składniki na 4-6 porcji:
1 duza lub 2 małe głowki włoskiej kapusty,
ok. półtora litra rosołu lub wywaru jarzynowego
ćwieć litra smietany kremówki (30 %)
50 g tartego ementalera
1 zółtko
30 ml orzechówki
pół łyzeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz
Kapustę kroje na osiem cześci i gotuje w rosole 15 min. Osączona
przekładam do zaroodpornego naczynia i polewam kieliszkiem
orzechówki. Smietane ubijam, dodaje zółtko, połowe sera, gałke
muszkatołowa, sól i pieprz do smaku. Mieszam wszystko dokładnie i
wylewam na kapustę. Z wierzchu posypuje resztka sera. Zapiekam 20 min.
w bardzo goracym piekarniku (250 stopni)".
Pozdrawiam
Ania
|