Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: domańczak <d...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: "Niezwykła kuchnia domowa Piotra Binkonta"
Date: Sun, 17 Nov 2002 09:16:47 GMT
Organization: news.onet.pl
Lines: 26
Sender: d...@p...onet.pl@as1-31.pila.dialup.inetia.pl
Message-ID: <ar7mq1$fuc$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: as1-31.pila.dialup.inetia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1037524609 16332 62.148.77.159 (17 Nov 2002 09:16:49 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 17 Nov 2002 09:16:49 GMT
User-Agent: Noworyta News Reader/2.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:135040
Ukryj nagłówki
Melduje, ze od kilkunastu dni jestem posiadaczka tej ksiażki.
Oczywiscie wczesniej kupiłam 4 oleje Kujawskie z pierwszego tłoczenia,
no i mam nadzieję na grubszą kase juz w grudniu ;-)
Jest tu troche ciekawych przepisów, a musze tez dodac, ze
swietnie wyglada pod wzgledem graficznym (Wydawca Lech Majewski
Studio).
Dzisiaj na śniadanie zrobiłam z działu Przekaski omlet
hiszpański (czyli omlet z ziemnikami: ziemniaki wczesniej zostały
obrane i pokrojone na cieniutkie płatki, potem usmazone, póżniej
wymieszane z żótkami i ubita piana, oczywiscie przyprawy, i na końcu
wszystko wylane na patelnie i usmażone obu stron).
Był to pierwszy omlet w moim życiu i zostałam za wykonanie pochwalona
przez męża ;-)
W kiążce najwiecej jest przepisów na przekaski i dania główne, jest
tez sporo zup i troche deserów. Przykłady? Z przekasek: fałszywe foie
gras, czyli mus z kurzych watróbek albo skórzane frytki (łupiny
ziemniaczane smażone w oleju), tatar z kaparami, kapusta w czepku
(zapiekana z bita śmietaną); z zup zupa z sałaty, zupa z rzodkiewek;
dania główne: watróbki w kminku, dubeltówki (kotlety mielone
nadziewane szparagami), poledwiczki faszerowane morelami, kołduny
cioci Toni (pierozki z surowego miesa), szczepak na czarno (pikantny
szczupak prazony); z deserów: miramisu (włoskie tiramisu po naszemu),
pirozki z wisniami, tosty a la Ola (tosty z biała czekolada).
Pozdrawiam
Ania (czy ktos na grupie tez ma tę ksiazkę?)
|