Data: 2003-09-17 09:19:15
Temat: Re: dlaczego tyje? - podejscie drugie;)
Od: "Krystyna*Opty*" <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "czarnyjanek" <c...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bk94v8$a9e$1@news.onet.pl...
>
> > Perfidią jest zalecanie społeczeństwu diety u podstaw której są produkty
> > niestrawne dla człowieka na surowo, czyli wszelkie zboża i to zalecane
> > w dużych ilościach (zmodufikowana najnowsza piramida żywienia).
>
> a ty dalej swoje już ci chyba dobitnie udowodniono ,ze zboża sa strawne i
są jadane przez grupowiczów pod postacią musli.
a ty dalej swoje, już ci chyba dobitnie udowodniono, że zboża są strawne
przez roślinożernych, a konkretnie chodzi o błonnik. Roślinożercy trawią go
bez problemu przy pomocy mikroorganizmów obecnych w przewodzie pokarmowym i
na przykład rozbudowanego żołądka, a także np. pokaźnych rozmiarów wyrostka
robaczkowego. Człowiek takich cech w przewodzie pokarmowym nie ma.
Twój przewód pokarmowy (i innych zwolenników musli itp.), zaledwie toleruje
(albo i nie) tego rodzaju jadło i stara się jak może, aby tego balastu się
pozbyć, co jest pięknie interpretowane przez znawców jako - "duża ilość
błonnika pobudza perystaltykę jelit". Koń by się uśmiał... ;)
> a który grupowicz jada surową słoninę?
Zapewniam cię, że tacy są. Mój mąż szczególnie lubi wędzoną. Ja lubię
wędzony boczek.
lub surowe wieprzowe nogi?
...lub nać od marchewki, rzodkiewki, pomidorów, albo liście z gałązkami
jabłoni, czy śliwy, nie wspomnę o rzepaku, soi, grochu, fasoli razem z
gałązkami i korzeniami oczywiście... ;)
Jak się przyjrzeć spisowi zalecanych produktów przez Montignaca (właśnie
dałam zarobić autorom książki "Montignac nad Wisłą" 33,30 zł, żeby poznać MM
u źródła), według cennego dla Montignaca błonnika (z powodu niskiego IG)
- to jest sporo niejadalnych na surowo (np. kasze - gryka, jęczmień,
pszenica, pełnoziarnista mąka, soczewica, makaron, fasolka szparagowa, ryż,
musli -bez cukru i orzechów, zaleca samemu zestawić mieszankę ziaren
pszenicy, jęczmienia, czy owsa /str. 22/) ciecierzyca, groch itd.
|