From: ":::wojmat:::" <CUTITOUTMAN!wojmat@vege.pl.INVALID>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <dzNH5.10669$W31.157423@news1.online.no>
Subject: Re: do Wojmata o tofu
Date: Fri, 20 Oct 2000 09:32:11 +0200
Lines: 38
Organization: CityBorderAbstracts
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
NNTP-Posting-Host: do-tpnetu-pilicka.com.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: do-tpnetu-pilicka.com.pl
Message-ID: <39eff40b$2@news.vogel.pl>
X-Trace: 20 Oct 2000 09:28:11 +0200, do-tpnetu-pilicka.com.pl
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.man.lodz.pl!news.nask.pl!news.tpi.pl!news.vogel.pl!do-tp
netu-pilicka.com.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:35787
Ukryj nagłówki
Magda <p...@o...no> w wiadomości
news:dzNH5.10669$W31.157423@news1.online.no napisał(a):
> Ile dac cytryny na litr mleka sojowego?
> czy mozesz przeslac dokladny przepis?
> pozd Magda
*****************************************
cześć!
bierzesz soję, moczysz przez noc, odlewasz wodę z moczenia płucząć
ziarna. miksujesz z czystą wodą (gdzieś 2 szklanki na szklanke soi)jak
najgładziej, bierzesz czystą ściereczkę, odciskasz za jej pomocą
"mleko". to co zostaje (sucha masa) jeszcze raz miksujesz z wodą,
znowu odciskasz. całe "mleko" gotujesz w garze żeby ze trzy razy się
podniosło i opadło (uwaga - żeby nie wykipiało). zdejmujesz z gazu i
dodajesz coś do ścięcia - kilka łyżek soku z cytryny na przykład -
cały czas mieszając. zrobią się farfocle. wszystko siup! na sitko o
drobnych oczkach albo znowu na ściereczkę żeby odciekło. i już masz
tofu home-made ;-)
acha, z tego co zostanie (sucha pozostałość) można zrobić kotleciki
np. z jakimiś płatkami.
*******************************************
dodam jeszcze, że można soję namoczoną przemrozić (lepsze mleko) a soku z
cytryny na czucie - najpierw dajesz łyżkę, potem po chwili drugą i
przestajesz jak się zaczyna ścinać. i na sitko jeszcze gorące wywalasz.
acha. można zamiast ściereczki użyć gęstego sitka ale tylko jeśli z mleka
robisz tofu
pozdro
--
wojmat ------------------------------------------------
w...@g...pl weź kęsa bez mięsa ;-)
---------------------------- http://puszKKKa.spinacz.pl
baza wegetariańskich przepisów i informacji kulinarnych
|