Data: 2005-03-09 11:20:56
Temat: Re: do ciasteczko-znawcow, alternatywa cukru
Od: "@nn" <a...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Chesky" <c...@N...net.pl> napisał w wiadomości
news:d0kimr$r27$1@atlantis.news.tpi.pl...
> chce troszke zmodernizowac przepis na casteczka z platkow
> owsianych, chyba wszystkim dobrze znanych.
> fatygi oczywiscie nie ma - cukier, lyzki mleka,
> margatyna lub maslo, platki na koniec + aromat
> Sek w tym jednak ze cukier w takich ciasteczkach procz
> platkow stanowi jakies 90% calej masy, co nie dosc ze jest
> ultra slodkie, ale finalnie jemy praktycznie ciasteczka
> owsiano-cukrowe.
> Po ostatnim przesadnym zamuleniu mojego zoladka
> powyzsza slodkoscia, jak rowniez z powodu zmniejsznie
> cukru w moim zyciu od dluzszego czasu,, postanowiilem nieco
> zmienic przepis. Problem jednak w tym, iz cukier w tych
> ciasteczkach pelni rowniez role "utwardzacza", tak wiec
> zmniejszajac ilosc cukru masa robi sie zbyt rzadka by
> ciasteczka po wystygnieciu utrzymac w calosci po wzieciu w dlon.
> Tak wiec jaka alternatywe mozna by zastosowac by po nalozeniu
> na blache i ostygnieciu ciasteczka staly sie faktycznie
> ciasteczkami...
> Zwiekszenie iosci platkow odpada, poniewaz lubie
> troche platki pogotowac w powyzszej masie przed finalnym nakladaniem,
> poza tym bylo by to zbyt sypkie....
> Nasuwaja mi sie dwie mozliwosci - pojsc minimalnie w kierunku
> slodkiego
> salcesonu i dodac do ciasteczek troche zelatyny? jak to sie zachowa?
> Lub tez dodac troche kaszy gryczanej?
Może dodaj mleka w proszku i/albo/lub odrobinę mąki ziemniaczanej.
Ania
--
Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
****************************************************
*********************
"Życie jest nie zdrowe, a sufity zawsze są gotowe żeby spaść na
głowę..."
|