Data: 2009-04-30 07:44:11
Temat: Re: dobre wino na komunię
Od: Felinity <f...@j...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 30 Apr 2009 09:23:18 +0200, Roman Rumpel napisał(a):
> Misiek pisze:
>
>> No coz, jak ktos chce do pieczonego karczku dac wino biale - zycze
>> powodzenia. Biale wina podaje sie do drobiu "bialego" , ryb. Do mies
>> "czerwonyuch" tylko czerwone wytrawne, polwytrawne...
>>
>>
> Ale nie stosować kategorycznie, nie oznacza nie myśleć przy doborze
> win. Jeśli już obalać reguły to właśnie w tym kierunku - podać czerwone
> wytrawne i czerwone łagodniejsze, może różowe, ale podać tokaj do
> karkówki to jest ponad moje zdolności do akceptacji :)
O to właśnie chodzi - często bywam we Francji i naprawdę w tym wszystkim
nie chodzi o upieranie się kolorami "bo tak zawsze było", ale o
właściwości wspomagające trawienie w czerwonym winie, a PRZEDE WSZYSTKIM
o wzmocnienie smaku. Białe wino nic nie wzmocni, służy do podkreślania
delikatniejszych smaków, jak ryba, kurczak, warzywa, czy desery. Czerwone
wino doskonale radzi sobie z serami, czerwonym mięsem i ciężkimi sosami.
Ja traktuję różowe bardziej jak białe jednak - i to również najczęściej
wybieram do przekąsek, czy na spotkania towarzyskie.
Nie jestem znawcą, ale nie tokaj z karkówką to coś jak pączek ze śledziem
IMO.
Fel
--
http://felinity.jogger.pl/
|