Data: 2002-06-24 11:57:11
Temat: Re: domowy wyrob piwa - poprawka
Od: "RoboD" <r...@p...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam!
> Naprawdę masz aż tak dobrą aparaturę?
> Nie chce mi sie wierzyć, reszta się zgadza.
> Tzn. wiem już ile nastawiasz.
> Widzę, że się dobrze przygotowałeś.
> ;-)
> --
> Pozdr. Jerzy Nowak
> Wawa
IMO kazda aparatua nadaje sie do rozdzielenia z mieszaniny
alkoholu metylowego, czy będzie to zwykly garnek destylacyjny,
czy tez kolumna rektyfikacyjna. Wynika to z faktu, jak
wspomnieliscie, roznej temperatury parowania tych cieczy.
Oczywiscie nie osiagnie sie 100 % podzialu, ale do celow
bezpiecznej konsumpcyji wystarczy.
Praktycy zalecaja wylanie pierwszych 20 ml destylaty na kazde
20 litrow destylowanego zacieru.
>przedestylujesz jeszcze dwa razy to otrzymasz czysty spirytus o
>mocy ok 94proc. Wtedy należy go tylko aktywnym węglem.....
Czysty spirytus to cos ponad 96%. Nie jest mozliwe otrzymanie
za trzecia destylacja wartosci 94%. Jesli tak wskazuje alkoholomierz,
to albo jest on do..., albo pomiar dokonywany jest w niewlasciwej
temperaturze. Aby osiagnac wartosci powyzej 90% niezbedne
jest zastosowanie kolumny rektyfikacyjnej.
Pozdrawiam i zapraszam kolegow Pararoberta i Jerzego na priva, moze
wymieniny sie troche wiadomosciami.
Robert
|