Data: 2003-02-26 18:27:58
Temat: Re: donaty
Od: "szama" <s...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Czy ktoś już robił te donaty i czy są naprawdę dobre?
Użytkownik "szama" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b3j10f$15m$1@news.onet.pl...
> Donaty
> Składniki Przepis
> 15 dag półtłustego albo chudego twarogu
> 7 dag cukru
> cukier waniliowy
> 6 łyżek mleka
> 6 łyżek oleju
> szczypta soli
> 30 dag mąki pszennej
> 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
> olej do smażenia
> cukier puder
> Zrobienie ciasta zajmuje 5 minut, potem tylko usmażyć i gotowe. A robi
się
> je tak:
> Twaróg utrzeć z cukrem, mlekiem, olejem i szczyptą soli. Dodać mąkę z
> proszkiem i zagnieść gładkie ciasto. Raczej nie dawajcie więcej mąki niż
30
> dag, bo ciastka mogą byc za twarde, dajcie tyle, żeby się ładnie
zagniotło.
> Rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Szklaneczką o średnicy około 5-6 cm
> wycinać kółka, a następnie pośrodku każdego wykrawać kieliszeczkiem małą
> dziurkę. I tak aż do wykorzystania całego ciasta.
> W rondelku rozgrzać tyle oleju, żeby donaty były całe zanurzone, wkładać
> ciastka i smażyć na niewielkim ogniu z każdej strony po 2 minuty na złoty
> kolor.
> (Jeśli tłuszcz będzie zbyt gorący szybko ściemnieją i nie dopieką się w
> środku).
> Gotowe pączki osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, ułożyć na talerzu
i
> posypać cukrem pudrem.
> Najsmaczniejsze są świeżutkie.
>
> Można też polać je lukrem z 15 dag cukru pudru utartego z 3 łyżkami
cytryny
> i posypać płatkami migdałowymi zanim lukier steżeje.
>
>
>
>
|