« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-02-26 18:25:44
Temat: donaty Donaty
Składniki Przepis
15 dag półtłustego albo chudego twarogu
7 dag cukru
cukier waniliowy
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju
szczypta soli
30 dag mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
cukier puder
Zrobienie ciasta zajmuje 5 minut, potem tylko usmażyć i gotowe. A robi się
je tak:
Twaróg utrzeć z cukrem, mlekiem, olejem i szczyptą soli. Dodać mąkę z
proszkiem i zagnieść gładkie ciasto. Raczej nie dawajcie więcej mąki niż 30
dag, bo ciastka mogą byc za twarde, dajcie tyle, żeby się ładnie zagniotło.
Rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Szklaneczką o średnicy około 5-6 cm
wycinać kółka, a następnie pośrodku każdego wykrawać kieliszeczkiem małą
dziurkę. I tak aż do wykorzystania całego ciasta.
W rondelku rozgrzać tyle oleju, żeby donaty były całe zanurzone, wkładać
ciastka i smażyć na niewielkim ogniu z każdej strony po 2 minuty na złoty
kolor.
(Jeśli tłuszcz będzie zbyt gorący szybko ściemnieją i nie dopieką się w
środku).
Gotowe pączki osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, ułożyć na talerzu i
posypać cukrem pudrem.
Najsmaczniejsze są świeżutkie.
Można też polać je lukrem z 15 dag cukru pudru utartego z 3 łyżkami cytryny
i posypać płatkami migdałowymi zanim lukier steżeje.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-02-26 18:27:58
Temat: Re: donatyCzy ktoś już robił te donaty i czy są naprawdę dobre?
Użytkownik "szama" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b3j10f$15m$1@news.onet.pl...
> Donaty
> Składniki Przepis
> 15 dag półtłustego albo chudego twarogu
> 7 dag cukru
> cukier waniliowy
> 6 łyżek mleka
> 6 łyżek oleju
> szczypta soli
> 30 dag mąki pszennej
> 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
> olej do smażenia
> cukier puder
> Zrobienie ciasta zajmuje 5 minut, potem tylko usmażyć i gotowe. A robi
się
> je tak:
> Twaróg utrzeć z cukrem, mlekiem, olejem i szczyptą soli. Dodać mąkę z
> proszkiem i zagnieść gładkie ciasto. Raczej nie dawajcie więcej mąki niż
30
> dag, bo ciastka mogą byc za twarde, dajcie tyle, żeby się ładnie
zagniotło.
> Rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Szklaneczką o średnicy około 5-6 cm
> wycinać kółka, a następnie pośrodku każdego wykrawać kieliszeczkiem małą
> dziurkę. I tak aż do wykorzystania całego ciasta.
> W rondelku rozgrzać tyle oleju, żeby donaty były całe zanurzone, wkładać
> ciastka i smażyć na niewielkim ogniu z każdej strony po 2 minuty na złoty
> kolor.
> (Jeśli tłuszcz będzie zbyt gorący szybko ściemnieją i nie dopieką się w
> środku).
> Gotowe pączki osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, ułożyć na talerzu
i
> posypać cukrem pudrem.
> Najsmaczniejsze są świeżutkie.
>
> Można też polać je lukrem z 15 dag cukru pudru utartego z 3 łyżkami
cytryny
> i posypać płatkami migdałowymi zanim lukier steżeje.
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-27 21:28:24
Temat: Re: donatyZrobilam.
Mialam tylko problemy z serem, bo nie ma w Niemczech takiego suchego jak w
Polsce. Godzine wyciskalam wode z sera! Dodalam tylko 200 g maki (monki), bo
mi sie to juz dosyc geste wydawalo. Wyrosly bardzo ladnie. Jednak to nie ten
przepis o ktorym myslalam.
Monika
"szama" <s...@p...onet.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:b3j14l$1go$1@news.onet.pl...
> Czy ktoś już robił te donaty i czy są naprawdę dobre?
>
>
> Użytkownik "szama" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:b3j10f$15m$1@news.onet.pl...
> > Donaty
> > Składniki Przepis
> > 15 dag półtłustego albo chudego twarogu
> > 7 dag cukru
> > cukier waniliowy
> > 6 łyżek mleka
> > 6 łyżek oleju
> > szczypta soli
> > 30 dag mąki pszennej
> > 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
> > olej do smażenia
> > cukier puder
> > Zrobienie ciasta zajmuje 5 minut, potem tylko usmażyć i gotowe. A robi
> się
> > je tak:
> > Twaróg utrzeć z cukrem, mlekiem, olejem i szczyptą soli. Dodać mąkę z
> > proszkiem i zagnieść gładkie ciasto. Raczej nie dawajcie więcej mąki niż
> 30
> > dag, bo ciastka mogą byc za twarde, dajcie tyle, żeby się ładnie
> zagniotło.
> > Rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Szklaneczką o średnicy około 5-6 cm
> > wycinać kółka, a następnie pośrodku każdego wykrawać kieliszeczkiem małą
> > dziurkę. I tak aż do wykorzystania całego ciasta.
> > W rondelku rozgrzać tyle oleju, żeby donaty były całe zanurzone, wkładać
> > ciastka i smażyć na niewielkim ogniu z każdej strony po 2 minuty na
złoty
> > kolor.
> > (Jeśli tłuszcz będzie zbyt gorący szybko ściemnieją i nie dopieką się w
> > środku).
> > Gotowe pączki osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, ułożyć na
talerzu
> i
> > posypać cukrem pudrem.
> > Najsmaczniejsze są świeżutkie.
> >
> > Można też polać je lukrem z 15 dag cukru pudru utartego z 3 łyżkami
> cytryny
> > i posypać płatkami migdałowymi zanim lukier steżeje.
> >
> >
> >
> >
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |