Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: BBjk <b...@q...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: dostałem 5 kg śledzi solonych i ...
Date: Wed, 07 Nov 2007 18:22:29 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 41
Message-ID: <fgss65$f3j$1@inews.gazeta.pl>
References: <fgplu7$cfc$1@news.onet.pl> <fgqhdb$m4o$1@inews.gazeta.pl>
<fgrqbd$t8c$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: abmk209.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1194456069 15475 83.7.230.209 (7 Nov 2007 17:21:09 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 7 Nov 2007 17:21:09 +0000 (UTC)
X-User: bajarka
X-Antivirus: avast! (VPS 071106-0, 2007-11-06), Outbound message
In-Reply-To: <fgrqbd$t8c$1@news.onet.pl>
X-Antivirus-Status: Clean
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.6 (Windows/20070728)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:305323
Ukryj nagłówki
Andrzej pisze:
> -kotlety ze śledzia,
5-6 śledzi, 2 cebule, 2 łyżki masła, 1 bułka, 3 jaja, 1 łyżka śmietany,
5-6 sucharków. sos rumiany z kaparami lub cytryną.
Kilka wymoczonych i o oczyszczonych śledzi pokrajać, oczyścić z ości i
drobno usiekać. Włożyć podsmażonej w maśle cebuli, wymieszać to mocno, a
skoro przestygnie, wsypać trochę tartej bułki, wbić parę jaj, włożyć
łyżkę śmietany, wymieszać na masę i robić kotlety. Umaczać je w sucharku
i jajku i smażyć na maśle.
Sos zrobić rumiany, kwaskowato-słodkawy z cytryna lub kaparami albo
grzybowy.
> -śledź zapiekany inaczej,
4-5 śledzi, 1 cebula, 1 1/2 szklanki śmietany, 4 żółtka, 1/4 szklanki
sucharka, 1 łyżka masła, szczypta pieprzu, także kilka kartofli. sos
rumiany lub grzybowy.
Wymoczyć dobrze cztery lub pięć śledzi, najlepiej w słodkim mleku, zdjąć
skórkę, obrać ości i usiekać. Włożyć trochę podsmażonej w maśle
usiekanej cebuli, 1 1/2 szklanki śmietany, 4 żółtka i 1/4 szklanki
sucharka, uważając, by zbytnio nie zagęścić. Wysmarować formę masłem,
osypać sucharkiem, włożyć masę do formy, osypać pieprzem i wstawić do
pieca niezbyt gorącego.
Dobrze jest mniej brać do tej siekanki sucharka, a natomiast włożyć
kilka upieczonych lub ugotowanych roztartych kartofli.
można tę siekankę dawać zalaną rumianym sosem z cytryną lub sosem grzybowym.
> -grzanki śledziowe na zimno na śniadanie
2 łyżki oliwy, 1 łyżka suchej musztardy, 6 żółtek, 3 śledzie, 1 łyżka
kaparów, 1 bułka francuska, 1 łyżka masła.
Dwie łyżki oliwy, łyżkę suchej musztardy, sześć twardo ugotowanych
żółtek mocno rozetrzeć. Trzy wymoczone i oczyszczone śledzie pokrajać w
plasterki, mleczka usiekać z kaparami, zmieszać z oliwna masą,
posmarować tym podsmażone grzanki z bułki i ułożyć na nich na ukos
pokrajane śledzie lub sardele.
(Wincenta Zawadzka, Kucharka Litewska)
--
BBjk
|