Data: 2002-06-01 22:45:38
Temat: Re: drożdze
Od: "Jola L-L" <j...@p...interia.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Talka <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:adb8qm$smh$...@n...tpi.pl...
> Witam,
> mam małe pytanko, jeżeli w przepisie, leży żeby dodać 1 torebke drożdzy
inst
> ant, to ile trzeba dodać drożdzy, takich w kostce? I wystarczy kruszyć je
do
> ciasta, czy jakos specjalnie przygotowac? Nie wiem, wymieszać z ciepla
woda,
> czy cos?
> Pozdrawiam Aneta
Rozczyn ze swiezych drozdzy:.
Rozcieramy drozdze z lyzeczka cukru, rozpuszczamy w letnim mleku - od 0,5 do
1 szklanki - sprawdz ile mleka masz w przepisie i daj w tej fazie polowe
mleka , dodajemy łyżkę mąki i stawiamy w ciepłym miejscu, by rozczyn wyrósł-
to nie trwa dlugo.
( gorace zabija drozdze i nie urosnie)
Potem juz , jak np. robisz ciasto drozdzowe, to do maki wymieszanej z cukrem
i dajmy na to roztopionym maslem
dodajesz wyrosniety rozczyn i dalej kontynuujesz w/g przepisu.
Jola L-L
|