Data: 2000-09-05 01:10:42
Temat: Re: dynia
Od: "f." <f...@p...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Danka <j...@n...nl> wrote in message
news:39afc65b$0$14806@news2.zeelandnet.nl...
> Moze by tak pestki z dyni? Po prostu wysuszyc.... Ale tak powaznie, to
moja
> babcia robila kiedys ( bardzo dawno temu ) zupe z dyni. Niestety, nigdy
mnie
> nie interesowalo, jak to sie robi, bo jej po prostu z siostrami nie
> znosilysmy. Ale moze ktos z grupy ma na to przepis. Powodzenia,
pozdrawiam,
> Danka
>
> "Gosia" <g...@p...fm> schreef in bericht
> news:4kgsqsotmcoqd05g4lodehq4sm2lli9f3o@4ax.com...
> > Dostalam od kolegi sliczniutka pomaranczowiutka dynie. Przecudnie
> > wyglada na parapecie, ale mam ogromna ochote zrobic z niej jakies
> > smakowite amciu. Co byscie polecali? Czy jada sie dynie na surowo, np. w
> > postaci salatki, itp.? Ile czasu od zerwania nadaje sie do zjedzenia?
> >
> > Prosze o pomoc
> >
> > Gosia
> >
> > PS. dynia jest sredniej wielkosci.
Taka dynia za duza jest do upieczenia w calosci. Na surowo chyba sie tego
nie jada, ale mozesz sprobowac. Jadlem kiedys dynie marynowana, byla calkiem
, calkiem. Pokrojona w kostke i zamarynowana jak ogorki. Najlepsza rada,
zbliza sie swieto Halloween.( ostatni dzien pazdziernika) Wytnij wiec w dyni
oczy i trojkatny nos i wstaw w srodek swieczke. Bedziesz miala szykowna
dekoracje na to swieto.
F.
|