Data: 2003-10-23 07:44:13
Temat: Re: dynia- a właściwie przetwory z dyni ;-)
Od: "Jerzy Nowak" <w...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
s...@s...pl (Tadeusz Smal) napisał(a):
> > > a ten przecier to z samej dyni czy slodzony
> > > ?
> zupke sobie chyba odpuszcze
> ale ciekaw jestem tej marmolady z dyni
> :)
My to stosujemy jedynie jako dodatek (zarobienia z mąką) daje kolor
i wilgoć, do ciasta drożdżowego.
> > Im więcej cukru tym lepiej się przechowuje ale nie kazdy lubi dynię zbyt
> słodką.
> > Chociaż może też i tak być, że szybciej sfermentuje. Dlatego lepiej 3 razy
> przesmażyć ale bez cukru.
> :)
Widziałeś autopoprawkę?
> a nie trzeba nic dodawac dla wyostrzenia smaku
> sama z siebie dynia jest mdla w smaku
> ?
Jeśli jako konfitura do jedzenia to tak:
2 cz dyni, 1 cz rajskich jabłuszek, 1 cz sliwek o zdecydowanym
smaku (np. mirabelek), cukier do smaku i szczypta soli.
;-)
Mirabelki i jabłka rozgotować razem, osobno dynię, ptrzetrzeć, połączyć
dodac cukier, gotowac 2-3 razy, wrzące do słoików i pod kocyk lub pasteryzowac.
pozdr. Jerzy
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|