Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.g
ermany.com!feeder.news-service.com!feed.xsnews.nl!feeder.xsnews.nl!138.199.65.8
6.MISMATCH!sn-xt-ams-06!sn-xt-ams-05!sn-ams!sn-feed-ams-02!sn-post-ams-02!sn-po
st-sjc-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: dynia-co proponujecie?
Date: Mon, 18 Sep 2006 15:22:40 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en
MIME-Version: 1.0
References: <eekbho$k3a$1@atlantis.news.tpi.pl>
In-Reply-To: <eekbho$k3a$1@atlantis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 44
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:278289
Ukryj nagłówki
księżniczka Telimena wrote:
> Kupiłam dynie, bo córka nigdy nie jadła i chciałaby spróbować. Co mogę z
> niej zrobić? - nie na słodko.
>
> Teli.
>
>
Podawalam niedawno ten przepis, ale powtorze, bo warto:
Zupa z dyni z kurkami i groszkiem ptysiowym
500 ml miazszu upieczonej dyni
250 ml usmazonych kurek
250 ml usmazonej cebuli
500 ml bardzo mocnego rosolu
sol, pieprz, galka muszkatolowa do smaku
1 lyzka drobno posiekanej pietruszki
smietana
Dynie pokroic w kawalki, usunac nasiona i "flaki", i upiec pod
przykryciem w bardzo goracym piekarniku, az bedzie bardzo miekka.
Kurki oczyscic, pokroic w drobne kawalki i usmazyc na smalcu ze
skwarkami (domowym). Dodac soli i pieprzu do smaku. Dodac 250 ml rosolu
i dusic na malym ogniu pod przykryciem 20 minut.
Cebule pokroic w cienkie polplastry i usmazyc na oliwie na ciemnozloty
kolor. Dodac 250 ml rosolu i dusic pod przykryciem 10 minut.
Polaczyc cebule i sos z cebuli z dynia w blenderze lub malakserze.
Przelac do garnka. Dodac kurki, przyprawy, polowe pietruszki, wymieszac
i dusic na malym ogniu 10 minut. Mozna dodac troche wiecej rosolu, jesli
zupa jest zbyt gesta.
Na srodek kazdego talerza kapnac kleks smietany i wlozywszy noz pionowo
w klesk, zakrecic nim spiralnie, tworzac ladny wzor. Posypac pietruszka
brzeg talerza. Groszek ptysiowy podac osobno.
|