Data: 2006-09-18 22:22:40
Temat: Re: dynia-co proponujecie?
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
księżniczka Telimena wrote:
> Kupiłam dynie, bo córka nigdy nie jadła i chciałaby spróbować. Co mogę z
> niej zrobić? - nie na słodko.
>
> Teli.
>
>
Podawalam niedawno ten przepis, ale powtorze, bo warto:
Zupa z dyni z kurkami i groszkiem ptysiowym
500 ml miazszu upieczonej dyni
250 ml usmazonych kurek
250 ml usmazonej cebuli
500 ml bardzo mocnego rosolu
sol, pieprz, galka muszkatolowa do smaku
1 lyzka drobno posiekanej pietruszki
smietana
Dynie pokroic w kawalki, usunac nasiona i "flaki", i upiec pod
przykryciem w bardzo goracym piekarniku, az bedzie bardzo miekka.
Kurki oczyscic, pokroic w drobne kawalki i usmazyc na smalcu ze
skwarkami (domowym). Dodac soli i pieprzu do smaku. Dodac 250 ml rosolu
i dusic na malym ogniu pod przykryciem 20 minut.
Cebule pokroic w cienkie polplastry i usmazyc na oliwie na ciemnozloty
kolor. Dodac 250 ml rosolu i dusic pod przykryciem 10 minut.
Polaczyc cebule i sos z cebuli z dynia w blenderze lub malakserze.
Przelac do garnka. Dodac kurki, przyprawy, polowe pietruszki, wymieszac
i dusic na malym ogniu 10 minut. Mozna dodac troche wiecej rosolu, jesli
zupa jest zbyt gesta.
Na srodek kazdego talerza kapnac kleks smietany i wlozywszy noz pionowo
w klesk, zakrecic nim spiralnie, tworzac ladny wzor. Posypac pietruszka
brzeg talerza. Groszek ptysiowy podac osobno.
|