Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!pwr.wroc.pl!panorama.wcss.wroc.pl!ict.pwr.wroc.pl!news.iesy.de!t
roll.iesy.de!news.uni-stuttgart.de!news.stealth.net!news.stealth.net!ngpeer.new
s.aol.com!audrey-m2.news.aol.com!not-for-mail
Lines: 40
X-Admin: n...@a...com
From: l...@a...com (Lilibell555)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: 23 Oct 2002 02:03:18 GMT
References: <3...@g...com>
Organization: AOL http://www.aol.com
Subject: Re: dzi? na obiad
Message-ID: <2...@m...aol.com>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:131115
Ukryj nagłówki
>A czy moglabym prosic o przepis na te muffiny? Czy moze juz byly (bo nie
>kojarze)
>Z gory dziekuje
>Maria
>
Nie,nie podawalam tego przepisu.W myslach nazywam te muffiny
jagodowo-cynamonowe ale naprawde to sa one z borowek amerykanskich.Zawsze mam
torbe tych borowek w zamrazalniku i pakuje do ciasta takie zamrozone.Ja do
pomiaru uzywam cup to prawie jak szklanka.
Muffins jagodowo-cynamonowe
2,5 szklanki(cup) borowek amerykanskich
3 szkl.maki
1 szkl.cukru
1 porzadna lyzeczka cynamonu
2 lyzeczki proszku do pieczenia(Oetker)
szczypta soli
3 jajka
3/4 szkl. mleka
114g masla
1 cytryna(sok i skorka utarkowana)
Roztopic maslo i odstawic do ostygniecia.
Polaczyc make,cukier,cynamon,proszek do pieczenia i sol.
W drugiej misce dobrze wymieszac jajka,mleko,maslo,sok z cytryny i skorke
cytrynowa.
Szklanke jagod posiekac (ja siekam w takim mini malakserze ) i dodac do plynnej
masy.Polaczyc szybko z suchymi skladnikami dodac reszte jagod w calosci.
Napelnic forme (12 muffins) i piec w temperaturze 190C (375F) niecale pol
godziny( jak patyczek wyjdzie suchy to sa gotowe! ) Ja pieke w papierkach,nie
natluszczam formy.
Najlepiej je jesc na cieplo ze szklanka zimnego mleka.Jak ostygna to przed
jedzeniem siup je na pare sekund do kuchenki microfalowej.
Polecam te muffins bo sa pyszne :-)
Pozdr.Dot
|