Data: 2007-02-20 20:32:29
Temat: Re: ekożywnosć
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
mirzan wrote:
>>No wlasnie, poczytalam sobie troche na temat ekoupraw w Polsce i dziwie
>>sie niezmiernie.
>
>
> Uprawy w Polsce są takie ekologiczne, bo rolników nie stać na środki
> ochrony, nawozy, a często na śniadanie dla dzieci.
> Czy teraz trochę rozumiesz?
> Pozdrawiam.Mirzan
>
Nie obrazaj mnie, nie jestem naiwnym dziewczeciem.
Mnie chodzi glownie o to, ze nie ma organizacji, ktore zajmuja sie
dystrybucja, czy pomagaja w marketingu i dystrybucji na szeroka skale,
produktow od atestowanych rolnikow. Popyt w UE na ekologiczne jedzenie
rosnie z kazdym dniem, we Francji np. sprzedaz ekologicznego jedzenia
wzrosla o 25% od 2005 roku. Wiec jesli jest rynek, to dlaczego go nie
wykorzystac? Jedzenie ekologiczne jest drozsze, przez co i producent
jest placony lepiej. W Polsce istnieje infrastruktura, na ktorej mozna
by to zahaczyc, jak np. istniejace punkty skupu, lub mozna by stworzyc
internetowa dystrybucje podobna do sklepow allegro (nie aukcji). W koncu
ci, ktorzy kupuja ekologiczne jedzenie maja wiecej grosza i wiecej
zaplaca za jedzenie prosto z farmy.
Czy to taki naiwny pomysl?
Magdalena Bassett
|