Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Krzysztof Tabaczynski" <k...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: farbowanie jaj
Date: Sun, 12 Apr 2009 13:33:17 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 51
Message-ID: <grsjid$1cf$1@inews.gazeta.pl>
References: <groapv$4of$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<7...@m...uni-berlin.de>
NNTP-Posting-Host: chello089078056134.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1239536016 1423 89.78.56.134 (12 Apr 2009 11:33:36 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 12 Apr 2009 11:33:36 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3198
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-User: trurl1954
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:321817
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@z...fu-berlin.de> napisał w
wiadomości news:74be8lF12t3prU1@mid.uni-berlin.de...
> Gilli wrote:
>
>> Witam wszystkich! :)
>>
>> Mam pytanie w związku ze zbliżającym sie wielkimi krokami malowaniem jaj.
>> Co roku święce czerwone jajka farbowane w cebuli. W tym roku chciałabym
>> dodać do koszyczka trochę wiecej kolorów... Niestety moja wiedza
>> dotycząca
>> farbowania jaj ogranicza sie do cebuli.
>> Wie ktoś może co jeszcze sie nadaje?
>> Z góry wielkie dzięki za pomoc!
>
> jest jeszcze inny sposób: ugotować na twardo, skorupke nadtłuc, nie
> obierać.
> Nastepnie gotować tak nadtłuczone w esencji herbacianej z farfoclami kilka
> minut.
>
> Waldek
Pewnie już za późno...
brunatny - liście herbaty, łupiny orzecha włoskiego, fusy kawy
żółty - marchewka pokrojona w talarki
pomarańczowy - łupiny od cebuli (przez 25 minut)
żółto-złoty - curry, szczypta szafranu, skórki od jabłek
purpura - obierki lub sok z buraka
fioletowy - jagody, jagody bzu
zielony - szpinak
Uwaga - jajka gotują się w wodzie przez 10 minut, następnie leżakują około
15 minut. Po wyjęciu i osuszeniu nabłyszczyć szmatką naoliwioną.
Żółty - liście brzozy i olchy, kora szakłaka i młodej jabłoni, drewno morwy,
suszone kwiaty jaskrów polnych, majówka błotna, trzcina i rumianek, łuski
zwykłej cebuli oraz igły modrzewiowe.
Czerwony - marzanna, kora kruszyny i dębu, olchowe szyszki, owoce czarnego
bzu, suszone jagody, cebula.
Pomarańczowy - marchwi i dyni oraz z połączenia czerwonego i żółtego
Brąz - łupiny i korzenie orzecha oraz igliwie jodły.
Bardzo ciemny brązowy - dębu i olchy.
Złoty - Przez połączenie brązowego z żółtym
Niebieski - owoce tarniny
Fiolet - płatki ciemnej malwy, i mieszanie koloru czerwonego i niebieskiego
Zieleń - niektóre trawy, zioła, w tym głównie pokrzywa, liście barwnika,
młode żyto
Czerń - wygotowane olchowe szyszki.
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
Nie każdy Żywiec to piwo...
|