Data: 2009-04-12 11:33:17
Temat: Re: farbowanie jaj
Od: "Krzysztof Tabaczynski" <k...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@z...fu-berlin.de> napisał w
wiadomości news:74be8lF12t3prU1@mid.uni-berlin.de...
> Gilli wrote:
>
>> Witam wszystkich! :)
>>
>> Mam pytanie w związku ze zbliżającym sie wielkimi krokami malowaniem jaj.
>> Co roku święce czerwone jajka farbowane w cebuli. W tym roku chciałabym
>> dodać do koszyczka trochę wiecej kolorów... Niestety moja wiedza
>> dotycząca
>> farbowania jaj ogranicza sie do cebuli.
>> Wie ktoś może co jeszcze sie nadaje?
>> Z góry wielkie dzięki za pomoc!
>
> jest jeszcze inny sposób: ugotować na twardo, skorupke nadtłuc, nie
> obierać.
> Nastepnie gotować tak nadtłuczone w esencji herbacianej z farfoclami kilka
> minut.
>
> Waldek
Pewnie już za późno...
brunatny - liście herbaty, łupiny orzecha włoskiego, fusy kawy
żółty - marchewka pokrojona w talarki
pomarańczowy - łupiny od cebuli (przez 25 minut)
żółto-złoty - curry, szczypta szafranu, skórki od jabłek
purpura - obierki lub sok z buraka
fioletowy - jagody, jagody bzu
zielony - szpinak
Uwaga - jajka gotują się w wodzie przez 10 minut, następnie leżakują około
15 minut. Po wyjęciu i osuszeniu nabłyszczyć szmatką naoliwioną.
Żółty - liście brzozy i olchy, kora szakłaka i młodej jabłoni, drewno morwy,
suszone kwiaty jaskrów polnych, majówka błotna, trzcina i rumianek, łuski
zwykłej cebuli oraz igły modrzewiowe.
Czerwony - marzanna, kora kruszyny i dębu, olchowe szyszki, owoce czarnego
bzu, suszone jagody, cebula.
Pomarańczowy - marchwi i dyni oraz z połączenia czerwonego i żółtego
Brąz - łupiny i korzenie orzecha oraz igliwie jodły.
Bardzo ciemny brązowy - dębu i olchy.
Złoty - Przez połączenie brązowego z żółtym
Niebieski - owoce tarniny
Fiolet - płatki ciemnej malwy, i mieszanie koloru czerwonego i niebieskiego
Zieleń - niektóre trawy, zioła, w tym głównie pokrzywa, liście barwnika,
młode żyto
Czerń - wygotowane olchowe szyszki.
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
Nie każdy Żywiec to piwo...
|