Data: 2002-01-16 19:51:02
Temat: Re: fasola ugotowana-co z niej zrobic
Od: "Rena" <r...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
w puszccce masz mnostwo. oto przyklady:
AMERYKAŃSKA POTRAWA Z FASOLI
Składniki:
3 szklanki wody, 1 1/2 szklanki posiekanej cebuli, 3 szklanki pokrojonych
ziemniaków, 2 szklanki kukurydzy, 1 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka
pokrojonego kopru, 1 szklanka ugotowanej fasoli
Przepis:
Pięć pierwszych składników wymieszać i gotować dopóki ziemniaki się nie
ugotują, a następnie dodać fasolę. Podawać potrawę posypaną koperkiem.
FASOLA PERŁOWA "ALA BOŻENKA"
Składniki:
2 szklanki fasoli perłowej, 3 łyżki musztardy, 5 łyżek białego wytrawnego
wina, 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina, 3 łyżki łuskanych migdałów, 12
oliwek, 10 kaparów, sól, pieprz i cukier do smaku.
Przepis:
Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić na 1i1/2
godziny. Następnie ugotować i odcedzić.
Sparzone i obrane ze skórki migdały połączyć z fasolą wraz z musztardą,
przekrajanymi na pół oliwkami, kaparami i winem. Dusić kilka minut i
doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami (drążonymi), ryżem z surówkami.
Życzę
smacznego.
Fasola zapiekana
Składniki:
fasola
rodzynki
2-3 lyzki przecieru pomidorowego
3 lyzki cukru
3 lyzki octu
2 kwasne jablka
lyzka majeranku
lyzeczka soli, pieprzu, sosu sojowego, imbiru, pol szklanki rosolu.
Przepis:
Fasole ugotowac na miekko. Odcedzic.
W zaroodpornym, glebokim naczyniu umiescic ugotowana fasole (okolo 2 litry),
duza garsc rodzynek, 2-3 lyzki przecieru pomidorowego, 3 lyzki cukru, 3
lyzki octu, dwa kwasne jablka pokrojone na male kawalki, lyzke majeranku,
lyzeczke soli, pieprzu, maggi, imbiru, pol szklanki rosolu. Dobrze
wymieszac, zapiec przez godzine. Podawac z ryzem lub chlebem.
fasola w sosie curry
"Dla tych, co lubią oryginalne smaczki - połaczenie jabłek z pomidorami i
cebulą."
Informacje ogólne:
Czas przygotowania: okolo 30 minut (bez gotowania fasoli)
Proporcje podane dla 3 osób.
Składniki:
2 szklanki ugotowanej fasoli (jasiek albo adzuki)
2 spore kwaśne jabłka
2 średnie cebule
3 duże, dojrzałe pomidory
curry, sól
4-5 łyżek oleju
Przepis:
Pomidory sparzyć i pokroić w kostkę; jabłka obrać i też pokroić; cebulę
pociachać w talarki. Na rozgrzany olej wrzucić około 1,5 łyżeczki curry,
zamieszać, dodać cebulę i smarzyć jakieś 3 minuty na średnim ogniu. Dorzucić
jabłka, pomidory i dusić pod przykryciem około 10 minut. Na koniec dodać
fasolę.
Wskazówki i uwagi:
Najlepsze jest na drugi dzień jak wszystko w garze się 'zaprzyjaźni'. Wersja
dla podpuszczkożerców: posypać tartym żółtym serem.
|