Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.gamma.ru!Gamma.RU!newsfeed.news2me.com!newsfeed2.ear
thlink.net!newsfeed.earthlink.net!stamper.news.pas.earthlink.net!stamper.news.a
tl.earthlink.net!murphys.news.atl.earthlink.net!news.atl.earthlink.net!sienna.i
mpulse.net!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: fasolka szparagowa
References: <al2b4s$956$1@news2.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 44
Date: Tue, 03 Sep 2002 11:06:12 -0700
NNTP-Posting-Host: 4.60.132.229
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1031076332 4.60.132.229 (Tue, 03 Sep 2002 11:05:32 PDT)
NNTP-Posting-Date: Tue, 03 Sep 2002 11:05:32 PDT
Organization: None
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:123469
Ukryj nagłówki
Kropelka wrote:
>
> Jak jecie? Jak podajecie???
> Mam 1,5 kg i zamierzam ugotowac. Tzn chcialam tak tradycyjnie z maselkiem i
> bulka tarta. Moze jakies inne sugestie???
> Kropelka
z mojego archiwum, i rowniez przepis Herbatki:
'Zielona fasolka szparagowa jest popularnym warzywem w Chinach.
Przygotowuje ja sie w nastepujacy sposob: 1 lyzka oleju 1/4
lyzeczki oleju sezamowego 1/2 zabka czosnku, posiekanego na
malutkie kawaleczki 1/2 lyzeczki nasion sezamowych 2 garsci fasolki
1/2 lyzki sosu sojowego Ugotowany ryz. Rozgrzac oleje w woku,
na to rzucic umyta, osuszona fasolke, w calosci, nie pokrojona
na kawalki. Szybko mieszajac, smazyc 3 minuty. Posypac
czosnkiem, smazyc minute. Podac na ryzu, posypac ziarnem sezamowym.
Pokropic sosem sojowym do smaku. Powinna byc twardawa, chrupiaca,
nie miekka." Magdalena Bassett
"...Mysle, ze jest to rowniez calkiem dobra przystawka na
Sylwestra. Oczywiscie nie bylabym soba, gdybym przepisu lekko nie
zmodyfikowala - ale w koncu kuchnia to nie tylko slepe
odwzorowanie przepisu lecz takze odrobina inspiracji. A przepis leci tak:
450 g obranych strakow zielonej fasolki szparagowej (ze
wzgledow oczywistych musialam ja zastapic fasolka mrozona) 2 lyzki
oleju roslinnego (ja dalam oliwe z oliwek extra virgin) 2 lyzki
octu winnego (ja dalam ocet balsamico - oczywiscie komercyjna
podrobe, na rarytasy z Modeny mnie nie stac) 1 lyzka swiezego
soku z cytryny 1 lyzeczka musztardy kreolskiej (tu mialam
zagwozdke, przypuszczam, ze to dosc pikantna musztarda - ale, ze na
bezrybiu i rak ryba to wzielam sarepska Kamisa) 1 drobno posiekany
zabek czosnku biala czesc malego pora drobno posiekana 1
lyzeczka mielonej papryki (no niestety przepis nie okreslal
precyzyjnie o jaka papryke chodzi, wzielam wiec pol na pol ostrej i
slodkiej) 1/4 lyzeczki soli Fasolke wrzucilam na wrzatek i
ugotowalam do miekkosci, nastepnie odcedzilam i zanurzylam w zimnej
wodzie i znow dobrze odcedzilam. Pozostale skladniki wymieszalam
dokladnie trzepaczka w miseczce i powstalym sosem polalam
fasolke i wstawilam do lodowki na 3 godz. Przed podaniem
wymieszalam."Herbatka
|