Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpka

Grupy

Szukaj w grupach

 

fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 50


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2007-03-29 11:19:51

Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpka
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "bodzio" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:eue4kf$ok$1@inews.gazeta.pl...
> Witam, gotowałem 1wszy raz fasolke i czuć było na podniebieniu cos
> gorzkiego, cierpkiego-amator ze mnie, powiedzcie które z tych przypraw
> mogły to spowodować a które wg was były niepotrzebne, tak sie jakos stało
> ze strasznie duzo tego dałem:
> ziele ang, lisc laurowy, pieprz,warzywko, kostka rosołowa, maga, kminek,
> majeranek, sól, przecier pomidorowy

A tak:

- kwasność pewnie pochiodzi z przecieru pomidorowego; gorzkość - stawiam na
"maga" i warzywko.

DJD

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2007-03-29 19:50:59

Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpka
Od: "bodzio" <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik " Nixe" <n...@f...pl> napisał w wiadomości
news:eufqms$2vh7$1@news.mm.pl...
> praktycznie wszystkie te składniki występują także w naturalnym
> pożywieniu, więc zasadniczo wszystko, co jemy, jest "chemią"


.... nisko albo nieprzetworzoną

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2007-03-29 20:02:57

Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpka
Od: "bodzio" <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

wiec w jakiej wodzie moczyc zimnej czy ciepłej bo juz sam nie wiem, i
wylewac to wode z moczenia czy nie?

Pozdrówki
bodi

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2007-03-29 23:07:47

Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpka
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

bodzio wrote:
> wiec w jakiej wodzie moczyc zimnej czy ciepłej bo juz sam nie wiem, i
> wylewac to wode z moczenia czy nie?
>
> Pozdrówki
> bodi
>


podalam Ci przepis uzywany od setek lat - sprobuj, moze Ci bedzie
odpowiadac.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2007-03-29 23:25:17

Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpka
Od: "bodzio" <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


>
>
> podalam Ci przepis uzywany od setek lat - sprobuj, moze Ci bedzie
> odpowiadac.
> MB

dzieki Magda, spróbuje z gotowaniem, ale z moczeniem tez na pewno bede
chciał jeszcze kiedys zrobic.

dobra nie spodziewałem sie ale widze ze w ksiazce kucharskiej jest na tyle
szczegółowo "opłukac, moczyc w przegotowanej chłodnej wodzie, gotowac w tej
samej wodzie"

Pozdro
bodi

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2007-03-30 01:16:55

Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpka
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"bodzio" <b...@g...pl> wrote in message
news:euhhsf$fe7$1@inews.gazeta.pl...
>
> >
> >
> > podalam Ci przepis uzywany od setek lat - sprobuj, moze Ci bedzie
> > odpowiadac.
> > MB
>
> dzieki Magda, spróbuje z gotowaniem, ale z moczeniem tez na pewno bede
> chciał jeszcze kiedys zrobic.
>
> dobra nie spodziewałem sie ale widze ze w ksiazce kucharskiej jest na tyle
> szczegółowo "opłukac, moczyc w przegotowanej chłodnej wodzie, gotowac w
tej
> samej wodzie"
>
> Pozdro
> bodi


To płukanie u mnie polega nam kilkukrotnym wymyciu fasoli w stosunkowo
małej ilości wody, tak by ziarna tarły o siebie (robię to dłonią), dobrym
przepłukaniu, namoczeniu na godzinę w zimnej wodzie, przepłukaniu i ponownym
namoczeniu na noc - choć wystarcza, zwłaszcza drobnej fasoli zrobić to rano.
Gotuję w wodzie w której się moczyła - posoloną (sól zawiera trochę
wodorotlenku sodu, więc przyspiesza gotowanie, podobnie jak dodatek sody
oczyszczonej). Gdy gorąco, fasolę moczoną umieszczam w chłodziarce, aby nie
skisła...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2007-03-30 10:44:31

Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpka
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "bodzio" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:euhhsf$fe7$1@inews.gazeta.pl...
>
>>
>>
>> podalam Ci przepis uzywany od setek lat - sprobuj, moze Ci bedzie
>> odpowiadac.
>> MB
>
> dzieki Magda, spróbuje z gotowaniem, ale z moczeniem tez na pewno bede
> chciał jeszcze kiedys zrobic.
>
> dobra nie spodziewałem sie ale widze ze w ksiazce kucharskiej jest na tyle
> szczegółowo "opłukac, moczyc w przegotowanej chłodnej wodzie, gotowac w
> tej samej wodzie"

Gotując w tej samej wodzie dodajesz do potrawy substancje powodujące
wzdęcia. Ale co kto lubi :)

DJD

PS. Ja fasolke zalewam wrzątkiem rano, po południu nadaje się do gotowania.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2007-03-30 11:48:53

Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpka
Od: "JaMyszka" <f...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 30 Mar, 12:44, "Dominik Jan Domin" wrote:
> [...]
> Gotując w tej samej wodzie dodajesz do potrawy substancje powodujące
> wzdęcia. Ale co kto lubi :)

Ooo...
Tego nie wiedziałam;p
Wręcz przeciwnie, wyczytałam kiedyś gdzieś tam słowem drukowanym, że
powinno się gotować w tej samej wodzie, w której się moczy.

> PS. Ja fasolke zalewam wrzątkiem rano, po południu nadaje się do gotowania.

Hmmm... Mówisz wrzątek? Oki;)
Dotychczas zimna na całą noc:]

PS
Ziele angielskie (tak jak natka pietruszki i grzyby) podkreśla smak
potrawy. Dlatego nie uważam, by w fasolce nadawała "gorzkość".
Znałam człowieka, który nawet do herbaty wrzucał ziarnko tego ziela:)

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.fah.pooh.priv.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2007-03-30 11:52:30

Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpka
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"JaMyszka" <f...@g...com> wrote in message
news:1175255333.017882.51490@b75g2000hsg.googlegroup
s.com...
On 30 Mar, 12:44, "Dominik Jan Domin" wrote:
> [...]
> Gotując w tej samej wodzie dodajesz do potrawy substancje powodujące
> wzdęcia. Ale co kto lubi :)

Ooo...
Tego nie wiedziałam;p
Wręcz przeciwnie, wyczytałam kiedyś gdzieś tam słowem drukowanym, że
powinno się gotować w tej samej wodzie, w której się moczy.

> PS. Ja fasolke zalewam wrzątkiem rano, po południu nadaje się do
gotowania.

Hmmm... Mówisz wrzątek? Oki;)
Dotychczas zimna na całą noc:]

PS
Ziele angielskie (tak jak natka pietruszki i grzyby) podkreśla smak
potrawy. Dlatego nie uważam, by w fasolce nadawała "gorzkość".
Znałam człowieka, który nawet do herbaty wrzucał ziarnko tego ziela:)


Zauważyłem, że majeranek może być gorzki - możliwe, że sprzedają porażony...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2007-03-30 11:58:45

Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpka
Od: " Nixe" <n...@f...pl> szukaj wiadomości tego autora

X-No-Archive:yes
W wiadomości <news:euipma$6ec$1@news.onet.pl>
Dominik Jan Domin <d...@g...com> pisze:

> Gotując w tej samej wodzie dodajesz do potrawy substancje powodujące
> wzdęcia.

Inhibitory trypsyny i pepsyny.
Które jednak dezaktywują się pięknie pod wpływem wysokiej temperatury, więc
czy gotujemy fasolę w tej samej czy świeżej wodzie, nie ma to żadnego
znaczenia.

--
Nixe

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 . 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

mazurek i sernik
naczynie do zapiekanek
Bażanciarnia w Poznaniu.
WEDLINY...
{kuchenne} Mam problem z paragonem ze sklepu i.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »