| « poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2007-03-29 11:19:51
Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpkaUżytkownik "bodzio" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:eue4kf$ok$1@inews.gazeta.pl...
> Witam, gotowałem 1wszy raz fasolke i czuć było na podniebieniu cos
> gorzkiego, cierpkiego-amator ze mnie, powiedzcie które z tych przypraw
> mogły to spowodować a które wg was były niepotrzebne, tak sie jakos stało
> ze strasznie duzo tego dałem:
> ziele ang, lisc laurowy, pieprz,warzywko, kostka rosołowa, maga, kminek,
> majeranek, sól, przecier pomidorowy
A tak:
- kwasność pewnie pochiodzi z przecieru pomidorowego; gorzkość - stawiam na
"maga" i warzywko.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2007-03-29 19:50:59
Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpka
Użytkownik " Nixe" <n...@f...pl> napisał w wiadomości
news:eufqms$2vh7$1@news.mm.pl...
> praktycznie wszystkie te składniki występują także w naturalnym
> pożywieniu, więc zasadniczo wszystko, co jemy, jest "chemią"
.... nisko albo nieprzetworzoną
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2007-03-29 20:02:57
Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpkawiec w jakiej wodzie moczyc zimnej czy ciepłej bo juz sam nie wiem, i
wylewac to wode z moczenia czy nie?
Pozdrówki
bodi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2007-03-29 23:07:47
Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpkabodzio wrote:
> wiec w jakiej wodzie moczyc zimnej czy ciepłej bo juz sam nie wiem, i
> wylewac to wode z moczenia czy nie?
>
> Pozdrówki
> bodi
>
podalam Ci przepis uzywany od setek lat - sprobuj, moze Ci bedzie
odpowiadac.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2007-03-29 23:25:17
Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpka
>
>
> podalam Ci przepis uzywany od setek lat - sprobuj, moze Ci bedzie
> odpowiadac.
> MB
dzieki Magda, spróbuje z gotowaniem, ale z moczeniem tez na pewno bede
chciał jeszcze kiedys zrobic.
dobra nie spodziewałem sie ale widze ze w ksiazce kucharskiej jest na tyle
szczegółowo "opłukac, moczyc w przegotowanej chłodnej wodzie, gotowac w tej
samej wodzie"
Pozdro
bodi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2007-03-30 01:16:55
Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpka
"bodzio" <b...@g...pl> wrote in message
news:euhhsf$fe7$1@inews.gazeta.pl...
>
> >
> >
> > podalam Ci przepis uzywany od setek lat - sprobuj, moze Ci bedzie
> > odpowiadac.
> > MB
>
> dzieki Magda, spróbuje z gotowaniem, ale z moczeniem tez na pewno bede
> chciał jeszcze kiedys zrobic.
>
> dobra nie spodziewałem sie ale widze ze w ksiazce kucharskiej jest na tyle
> szczegółowo "opłukac, moczyc w przegotowanej chłodnej wodzie, gotowac w
tej
> samej wodzie"
>
> Pozdro
> bodi
To płukanie u mnie polega nam kilkukrotnym wymyciu fasoli w stosunkowo
małej ilości wody, tak by ziarna tarły o siebie (robię to dłonią), dobrym
przepłukaniu, namoczeniu na godzinę w zimnej wodzie, przepłukaniu i ponownym
namoczeniu na noc - choć wystarcza, zwłaszcza drobnej fasoli zrobić to rano.
Gotuję w wodzie w której się moczyła - posoloną (sól zawiera trochę
wodorotlenku sodu, więc przyspiesza gotowanie, podobnie jak dodatek sody
oczyszczonej). Gdy gorąco, fasolę moczoną umieszczam w chłodziarce, aby nie
skisła...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2007-03-30 10:44:31
Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpkaUżytkownik "bodzio" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:euhhsf$fe7$1@inews.gazeta.pl...
>
>>
>>
>> podalam Ci przepis uzywany od setek lat - sprobuj, moze Ci bedzie
>> odpowiadac.
>> MB
>
> dzieki Magda, spróbuje z gotowaniem, ale z moczeniem tez na pewno bede
> chciał jeszcze kiedys zrobic.
>
> dobra nie spodziewałem sie ale widze ze w ksiazce kucharskiej jest na tyle
> szczegółowo "opłukac, moczyc w przegotowanej chłodnej wodzie, gotowac w
> tej samej wodzie"
Gotując w tej samej wodzie dodajesz do potrawy substancje powodujące
wzdęcia. Ale co kto lubi :)
DJD
PS. Ja fasolke zalewam wrzątkiem rano, po południu nadaje się do gotowania.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2007-03-30 11:48:53
Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpkaOn 30 Mar, 12:44, "Dominik Jan Domin" wrote:
> [...]
> Gotując w tej samej wodzie dodajesz do potrawy substancje powodujące
> wzdęcia. Ale co kto lubi :)
Ooo...
Tego nie wiedziałam;p
Wręcz przeciwnie, wyczytałam kiedyś gdzieś tam słowem drukowanym, że
powinno się gotować w tej samej wodzie, w której się moczy.
> PS. Ja fasolke zalewam wrzątkiem rano, po południu nadaje się do gotowania.
Hmmm... Mówisz wrzątek? Oki;)
Dotychczas zimna na całą noc:]
PS
Ziele angielskie (tak jak natka pietruszki i grzyby) podkreśla smak
potrawy. Dlatego nie uważam, by w fasolce nadawała "gorzkość".
Znałam człowieka, który nawet do herbaty wrzucał ziarnko tego ziela:)
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.fah.pooh.priv.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2007-03-30 11:52:30
Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpka
"JaMyszka" <f...@g...com> wrote in message
news:1175255333.017882.51490@b75g2000hsg.googlegroup
s.com...
On 30 Mar, 12:44, "Dominik Jan Domin" wrote:
> [...]
> Gotując w tej samej wodzie dodajesz do potrawy substancje powodujące
> wzdęcia. Ale co kto lubi :)
Ooo...
Tego nie wiedziałam;p
Wręcz przeciwnie, wyczytałam kiedyś gdzieś tam słowem drukowanym, że
powinno się gotować w tej samej wodzie, w której się moczy.
> PS. Ja fasolke zalewam wrzątkiem rano, po południu nadaje się do
gotowania.
Hmmm... Mówisz wrzątek? Oki;)
Dotychczas zimna na całą noc:]
PS
Ziele angielskie (tak jak natka pietruszki i grzyby) podkreśla smak
potrawy. Dlatego nie uważam, by w fasolce nadawała "gorzkość".
Znałam człowieka, który nawet do herbaty wrzucał ziarnko tego ziela:)
Zauważyłem, że majeranek może być gorzki - możliwe, że sprzedają porażony...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2007-03-30 11:58:45
Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpkaX-No-Archive:yes
W wiadomości <news:euipma$6ec$1@news.onet.pl>
Dominik Jan Domin <d...@g...com> pisze:
> Gotując w tej samej wodzie dodajesz do potrawy substancje powodujące
> wzdęcia.
Inhibitory trypsyny i pepsyny.
Które jednak dezaktywują się pięknie pod wpływem wysokiej temperatury, więc
czy gotujemy fasolę w tej samej czy świeżej wodzie, nie ma to żadnego
znaczenia.
--
Nixe
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |