Data: 2005-11-04 14:34:16
Temat: Re: feta
Od: "Anna 'Akna' Strzyżewska" <akna[nospam]@gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "blabla" <t...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dkfo8v$iqq$1@news.onet.pl...
> :))......
> A cos wiecej?....... Np . jaka salatka.. w jaki sposob do makaronow?
>
Sałatki - a np. klasyczny śmietnik - ogórki, pomidory, cebula, kukurydza,
pekińska, do tego feta oraz jakiś sos
Albo - genialna sałatka wg przepisu mojej koleżanki:
słonecznik uprażony na maśle, szynka, kukurydza, papryka, ananas, starte
jabłko, ogórek konserwowy, feta, sos włoski
A makarony - np. lasagne
1 warstwa: mięsko mielone, cebula, 3 ząbki czosnku, puszka pomidorów,
bazylia, pieprz, oregano, chili, to wszystko na ciepło mieszasz, cebulkę
wcześniej podsmażasz z mięskiem, a potem reszte dodajesz i przyprawiasz -
lepiej wziac wiecej jeszcze pomidorków
druga wartswa; szpinak (pol paczki mrozonego) maslo, zabek czosnku i robisz
papkę, dodajesz fetę wg uznania i podgrzewasz aż się rozpuści.
trzecia warstwa: 2 łyzki masła, 2 łyżki mąki, zasmażkę robisz, mieszasz ja z
0.5 l mleka, dodajesz pieprz, galke muszkatolowa i to wszystko ukladasz
wartwami
Albo :
Penne szpinakowe z suszonymi pomidorami (za gazeta.pl)
Składniki:
- makaron penne
- suszone pomidory w oleju (Secchi)
- szpinak rozdrobniony (najlepiej B(reklama) ze śmietaną)
- 4 ząbki czosnku
- ser feta
- boczek
- przyprawy
Sposób przyrządzania:
Szpiak wrzucamy do garnka i czekamy az się rozmrozi i będzie się gotował. W
tym czasie kroimu pomidory na około 1,5 cm kawałki. Jak szpinak już wesoło
bulgocze, dodajemy pomidory i 2 obrane ząbki czosnku w całości. Dusimy tak 2
minuty po czym dodajemy wyciśnięte 2 ząbki czosnku, mieszamy, następnie
dodajemy rozdrobnioną widelcem fetę i wszystko mieszamy aż feta się
rozpuści, posypujemy pieprzem. W tym czasie boczek tniemy w kostke i
podsmażamy na skwarki. Ugotowany makaron kładziemy na talerze na górę
kładzeniy szpinak i wszystko posypujemy boczkiem (boczek jest opcją dla
łasuchów ;)) Jeśli wcześniej nie udało się kupić szpinaku ze śmietaną należy
do niego dodać ze 4 łyżki śmietany
Smacznego
Akna
|